Българите плащат по-редовно вноските си през 2022 г. Плащаемостта у

...
Българите плащат по-редовно вноските си през 2022 г. Плащаемостта у
Коментари Харесай

Българите са по-стриктни платци през първото полугодие на 2022 г.

Българите заплащат по-редовно вноските си през 2022 година Плащаемостта у нас за първите шест месеца на годината пораства с 15% по отношение на същия интервал на 2021 година Потребителите покриват вноските по отговорностите си съзнателно, макар растящата инфлация и неустойчивата икономическа обстановка в световен проект, регистрират от Асоциацията за ръководство на вземания /АУВ/ в България.

В същото време междинният размер на отговорностите нараства, основно заради поевтиняването на парите. Към края на юни 2022 година той е към 1000 лв. при 995 при започване на годината. През 2020 година междинният размер е 792 лева, а през 2019 година – 767 лева.

" През януари към този момент отчетохме едно възстановяване на плащаемостта на годишна база, само че това, че наклонността продължава, е доста добра вест. Потребителите все по-ясно схващат, че непокриването на вноските не е рационално решение и за тях самите е добре да имат по-малко отговорности, изключително на прага на сложната зима, която множеството прогнози чертаят ”, споделя Райна Миткова, ръководител на Асоциацията за ръководство на вземания.

С към 50 000 понижава и броят на случаите за интервала, се показва още в данните на АУВ. Към юни 2022 година те са към 829 000 при 881 120 за цялата 2021 година За съпоставяне, през 2020 година са били 936 342, а през 2019 година – 1 084 605 случая.

Банките остават най-големият заемодател, следвани от небанковите финансови институции и телекомите. С минимален дял са лизинговите компании, комуналните услуги и застраховките.

" Картината на потребителските заеми към средата на годината е забавна и ни дава потребна информация за държанието на клиентите. Оказва се, че най-големият дял от хората в просрочие са под 30 години. Това е по-скоро положителен тренд, защото младежите обичайно са по-неразумни и имат склонноста да желаят всичко и незабавно. Притеснително е, когато делът на хората на междинна и на над междинна възраст стартира да пораства. Това би било знак, че те са в действителна неспособност да заплащат, по тази причина е значимо да сме доста деликатни в разноските си през тази година ”, споделя Райна Миткова.

По данни на АУВ, най-задлъжнели са мъжете под 30 години от обитаемоте места Пловдив и София, както и Благоевград и Велико Търново. В Русе и Враца усвояват минимум кредитни артикули. Разбивка на стоковите заеми пък сочи, че клиентите най-често си купуват мобилни телефони, компютри, тв приемници и друга бяла техника. Не се регистрира значителен дял на консуматори, които теглят заем за отмора.

" Въпреки инфлацията и общата неустановеност, можем да обобщим, че картината на пазара на просрочия е по-скоро постоянна. Това е извънредно значимо точно в този момент, когато финансистите предвиждаме нарастване на лихвите по заеми, нарастване на инфлацията и евентуално задълбочаване на финансовите проблеми. Съветваме потребителите да бъдат извънредно деликатни и добре да пресмятат разноските си ”, споделя Лилия Димитрова, заместник-председател на Асоциацията за ръководство на вземания, и поучава:

- При актуалната конюнктура заделяйте буферна сума, задоволителна да покрие разноските Ви за най-малко 6 месеца напред.

- Направете лист на всички разноски и по опция елиминирайте ненужните или отложете тези, които не са належащи.

- Ако към този момент имате заем и изпитвате проблеми да го погасявате, потърсете своя заемодател и обсъдете с него опциите за предоговаряне на изискванията по заема. Това би могло да бъде единодушие за закрепена рента за няколко години, понижение на месечните вноски, според от съответните потребности на потребителя сега.

- Използвайте услугите на финансови и кредитни консултанти, те ще могат да намерят най-хубавото решение за вас и да минимизират рисковете.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР