Българите не са склонни да изчакат по-добро“ в бъдеще, а

...
Българите не са склонни да изчакат по-добро“ в бъдеще, а
Коментари Харесай

По-малко днес, отколкото двойно след година: Защо българите избират врабчето в ръката

Българите не са склонни да изчакат „ по-добро “ в бъдеще, а залагат на „ благополучие “ в този момент. Това са заключенията на проучване на международната асоциация " Галъп интернешънъл ", извършено в 56 страни по света. Допитването покрива над две трети от международното население и повече от 90% от страните, в които свободно се организират и разгласяват изследвания на публичното мнение.

В сухи данни, са дали отговор, че в случай че им бъде препоръчано биха взели в този момент еднократно една месечна заплата, вместо да отсрочат с една година приемането на два пъти повече пари. 1/3 са подготвени да изчакат 12 месеца за двойно заплащане, останалите малко по-малко от 20% са дали отговор, че не могат да изберат по какъв начин да постъпят. Същността на въпроса касае разбиране в логиката на психиката и поведенческата стопанска система, определяно като " уклон към сегашното " (present bias) или казано по различен метод, до каква степен сме склонни да избираме по-малка незабавна премия пред по-голяма премия в бъдеще. Отговорите на интервюираните сънародници ни слагат паралелно до Афганистан, Камерун и Палестина.



Данните за нашата страна може да се преглеждат в подтекста на продължаващата към този момент две години политическа рецесия. След пет избора за Народно заседание изрично ясно е, че близо да упражнят правото (а и задължението, както е записано в Изборния кодекс*) да дефинират своите политически желания. Политическата позиция на обособения човек е отражение на неговата ангажираност с публичните процеси и в огромна степен допуска податливост да се лишава от постигането на краткосрочни облаги сега, в името на по-голяма цел или облага, само че в предстоящ интервал.

Зад нежеланието на българите да гласоподават отчетливо стои икономическата полза. Българинът губи чувството си за хрумвания, които да водят до развиването му, само че които изискват „ жертви “ и старания в сегашното. На фона на непрекъснат дефицит на доходи в фамилните бюджети, сънародниците ни изцяло целесъобразно търсят сигурността на „ врабчето в ръката “, в сравнение с неразбираемото „ орел в небето “.

Промяната в настроенията ще се случи, само че би трябвало да се помни, че няма магически метод, който да направи домашните бюджети уравновесени. Пътят на развиването допуска завръщане към концепциите, които в последна сметка са основата на всяка политическа активност.

* Чл. 3. (1) (Изм. - Дъждовни води, бр. 39 от 2016 година, в действие от 26.05.2016 г.) Изборите се създават въз основа на всеобщо, равно и директно изборно право с скрито гласоподаване и обезпечават свободно изложение на волята на гласоподавателите. Гласуването е наложително, прави се персонално от гласоподавателя и съставлява осъществяване на гражданския му дълг.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР