Българинът Благовест Ахилов, който отдавна живее и работи в Канада,

...
Българинът Благовест Ахилов, който отдавна живее и работи в Канада,
Коментари Харесай

Българин е номиниран за най-престижните канадски кинонагради

Българинът Благовест Ахилов, който от дълго време живее и работи в Канада, е номиниран за Канадските екранни награди. Това излиза наяве от листата с номинациите, разгласен преди дни от Академията за канадско кино и телевизия, новината бе доказана от Ахилов за Българска телеграфна агенция.

Това е първа номинация за най-престижните канадски награди за българина, който към този момент има 11 номинации за американските телевизионни награди „ Еми”.
Благ Ахилов, както е прочут сънародникът ни в Канада, е част от екипа на кино лентата „ DinoDana: TheMovie”, номиниран за звуков монтаж в конкуренция с колективи, работили по четири други продукции.

Канадските екранни награди са най-престижните оценки за канадските актьори, кинематографи и създатели в развлекателната промишленост.

Често са определяни като канадските награди „ Оскар” и „ Еми”, съпоставят се и с английските БАФТА и френските „ Сезар”. Връчват се от Академията за канадско кино и телевизия от 2013 година, когато сплотяват предходните обособени призове за достижения в киното и в малкия екран.

Наградите отличават артистичните и механически достижения във филмовата промишленост и продукции на англоезичната телевизия и електронните медии.

Лауреатите на канадските награди ще бъдат оповестени при започване на април.
Ахилов е роден в България и когато е на 4 години и половина отпътува с родителите си за Лондон, а пет години по-късно фамилията се открива в Канада, където са към този момент 26 години, описа той пред Българска телеграфна агенция.

Завършва висшето си обучение в университета " Фул сейл " във Флорида, Съединени американски щати. В Канада стартира работа като звуков инженер в компанията " Синкинг шип ". С екипа й работи по сериала " DinoDana " който има няколко сезона и е доста известен. Номинацията е за игралния филм, основан върху сериала. Ахилов сътрудничи с част от сътрудниците си от " Синкинг шип " по игралния филм,
въпреки към този момент да е фрийлансър и да има свое студио.

" Режисьорът доста държеше да изразим всички нюанси в възприятията на динозаврите от кино лентата ", сподели Ахилов. Затова той и екипът му развиват страстите на героите и посредством звука.

Сега той работи върху седем сериала на стрийминг платформата Парамаунт Плюс. Специалистът има опит от съдействието със стрийминг платформи като Хулу, Нетфликс, Амазон Прайм и други.

Родителите на Благ Ахилов също са актьори – майка му Яна Ахилова е учител по пиано, а татко му Александър Ахилов е художник и образен актьор.

Благ Ахилов постоянно идва в България и прекарва доста време с роднините си. " Дядо ми Борислав Владиков има голямо въздействие в живота ми, научи ме на доста неща за родината, историята и наследството ", сподели Ахилов пред Българска телеграфна агенция. Владиков е публицист, драматург, стихотворец, държавник и издател. Благодарение на несекващата връзка с околните и роднините в България, с които поддържа връзка непрекъснато, Ахилов се оправя чудесно с българския език освен говоримо, само че и документално.

" Дядо ми ме научи на толкоз доста неща, само че за жал умря предходната година. Той бе стихотворец и неотдавна библиотека в Благоевград носи неговото име ", сподели Ахилов. Съпругата му Емили, която е от Канада, към този момент е влюбена в България. Емили и Благовест мечтаят скоро да имат опция да доведат и дъщеричката си Натали в България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР