Българин откри нова близка екзопланета със скалиста повърхност. Тя е

...
Българин откри нова близка екзопланета със скалиста повърхност. Тя е
Коментари Харесай

Българин откри нова екзопланета със скалиста повърхност

Българин откри нова близка екзопланета със скалиста повърхнина. Тя е наречена Gliese 486b и е от извънредно значимост за науката, защото е задоволително солидна и има точните физически орбитални параметри, които могат да разрешат да надникнем в нейната атмосфера.

Това изясни откривателят й доктор Трифон Трифонов - астроном от Института по астрофизика " Макс Планк " в Хайделберг и ученик на Физическия факултет на СУ " Климент Охридски ". Откритието бе оповестено на 4 март в 21:00 часа в влиятелно издание в света.

" Това е крайният артикул от многогодишна работа в тази тенденция. Наблюдаваме доста звезди към Слънцето, така наречен червени джуджета и търсим планети към тях, само че това напълно не е лека задача. Изисква се доста време да се построят инструментите и да се конфигурират на телескопите, след това да следят звездите и в един миг стигаме до деня като днешния, в който към този момент гордо можем да покажем на света какво сме разкрили. Това няма да е нито първата, нито последната планета, която откриваме ", показа доктор Трифон Трифонов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР