Балансираното развитие на регионите и насърчаване на сътрудничеството на база

...
Балансираното развитие на регионите и насърчаване на сътрудничеството на база
Коментари Харесай

Деница Николова: Стопяване на различията между малките и големи населени места - приоритет на МРРБ при председателството на ЕС

Балансираното развиване на районите и поощряване на съдействието на база партньорства ще са целите на Министерството на районното развиване и благоустройството по време на българското председателство на Европейски Съюз. Това разгласи в Хасково заместник-министър Деница Николова, която взе участие в публично разискване за програмата и целите на Министерство на регионалното развитие по време на Председателството на Европейски Съюз от България. Участие във форума взеха регионалният шеф на Хасково Станислав Дечев, кметът на Община Хасково Добри Беливанов, представители на локалната администрация, работодателски, браншови и неправителствени организации и други

Зам.-министър Николова акцентира, че полицентричното развиване на районите е от извънредно значение за опазване на по-малките градове в страната ни и Европа. „ Целта ни е да осигурим политики и финансиране освен за огромните градове, само че и за по-малките райони и обитаеми места, с цел да спрем обезлюдяването им и отрицателните стопански трендове, с цел да се развиват, а не да западат ", означи тя. Сред останалите цели са по-тясно обвързване на политиката на териториално доближаване с въпросите на градското развиване и взаимообвързаност сред териториалното доближаване и градското развиване, усилване на функционалните връзки сред градовете и периферните опорни центрове на напредък, свързаността сред тях с съвременна инфраструктура с финансова поддръжка от Европейски Съюз и други източници. Прилагането на знаци, които да регистрират резултата от осъществените планове и политики на районно равнище и резултата от интегрираните вложения, които се извършват в този програмен интервал на Европейски Съюз, а и чакаме да продължат в бъдеще, е друга значима задача. Тези знаци ще дават действителна информация за това по какъв начин се отразяват на районите осъществените вложения с европейско и национално финансиране, с цел да е по-ясна посоката за развиване в бъдеще. Важно е да се създаде и механизъм за това по какъв начин ще се ръководят ресурсите на локално, районно и национално равнище.

„ Всички старания, които ще поставяме в бъдеще са ориентирани към понижаване на несъответствията в страната ", означи зам.-министър Николова. Тя уточни, че Северозападният и Северен централен регион са районите с най-лоши индикатори във връзка с демографски, обществени и стопански индикатори и там трябват целенасочени ограничения за доближаване за по-добро икономическо развиване.

За осъществяване на поставените цели Министерство на регионалното развитие ще си сътрудничи с Европейската мрежа за наблюдаване на териториалното развиване и доближаване / ЕСПОН/, която ще създаде знаци за интегрирано териториално и градско развиване, принадлежности и подходи за полицентрично развиване, стана ясно още по време на публичното разискване.

„ България ще поеме през 2018 година и председателството на Дунавската тактика ", заяви още зам.-министър Деница Николова. Страната ни ще ръководи програмата за развиване на районите по поречието на реката, като са планувани серия от начинания на Министерство на регионалното развитие в интервала от средата на октомври т.г. доникъде на месец октомври 2018 година „ Постигането на стабилно развиване е главният ни приоритет по време на това председателство ", изясни зам.-министър Николова и добави, че следващата година ще сме хазаин на конгрес на високо равнище, фокусиран върху туризма, културата, икономическото развиване.

Общо 14 страни вземат участие в Дунавската тактика, като от тях 9 са член на Европейски Съюз, а останалите са или в развой на присъединение към съюза, или са отвън него. Стратегията обаче дава късмет за обединяване и общи начинания сред всички тях във връзка с планове за съгласуваност, запазване на околната среда, резистентност на района и създаване на разцвет. България е съкоординатор в региона на културата и туризма, както и по целта на сигурността. „ За осъществяването на целите на Дунавската тактика няма съответен финансов запас, само че не малко финансови източници на Европейски Съюз способстват за осъществяване на целите в нея ", сподели още Деница Николова.

По време на председателството в България ще се организира Годишен конгрес на високо политическо равнище на тематика „ Икономически напредък и териториално доближаване посредством вложения в туризма, в това число и посредством финансови принадлежности, плануван за есента на 2018 година

В Хасково зам.-министър Деница Николова откри и празника по случай Деня на европейското съдействие по стратегия INTERREG V-A Гърция-България 2014-2020. Събитието, под надпис „ Да открием дружно близки и далечни земи ", се организира в Регионалния исторически музей. В него е подредена галерия на пощенски картички от ХХ век, която демонстрира по какъв начин се е променял образът на огромни български и европейски градове през предишния век, организират се просветителни игри за подрастващи и други

„ Празникът демонстрира Европа в своята същина, че сме едно семейство, от което е част и България. Европа без граници сподели какво може да реализира, без разлика от етническа или културна принадлежност, търсейки опциите за общи планове, без да отчитаме териториалните граници ", съобщи зам.-министър Николова. Тя подсети, че в сегашния програмен интервал страната ни има достъп до финансиране по 12 стратегии за трансгранично и териториално съдействие с общ бюджет от над 1 милиарда евро. Благодарение на тях развиваме райони и най-много пограничните области. „ България придобива различен образ посредством тези планове, а в партньорство с другите страни реализираме общи цели и по-високо качество на живот ", означи Николова. Програмата за трансгранично съдействие сред България и Гърция е с бюджет от 130 млн. евро, заяви още тя и добави, че плановете са с висока степен на значителност за популацията.

Зам.-министър Деница Николова и кметът на Община Хасково Добри Беливанов инспектираха обновените съществени учебни заведения „ Иван Рилски " и „ Шандор Петьофи ", както и детска градина " Слънце " в града. Учебните заведения са реновирани със средства от Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014-2020 година За новата образователна година те са напълно преобразени, като с изключение на с нова, съвременна фасада и ограничения за енергийна успеваемост, постройките са преоборудвани с ново обзавеждане. Особено впечатляващи са дворните пространства и спортни уреди. Зам.-министър Деница Николова даде висока оценка на осъществените поправки и акцентира, че по този начин децата ще се образоват в по-качествена и съвременна среда. Паралелно с това общината предлага по-добри благоприятни условия за образование и образование на децата, което би задържало младите фамилии в районите и даже би подтикнало раждаемостта. Общо 27 млн. лева ще получи община Хасково от Оперативна програма " Региони в напредък " в програмния интервал до 2020 година за рационализация на инфраструктура в града.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР