Балансираната диета при повишен инсулин е незаменим компонент за коригиране

...
Балансираната диета при повишен инсулин е незаменим компонент за коригиране
Коментари Харесай

Храни, които намаляват инсулина в кръвта

Балансираната диета при нараснал инсулин е незаместим съставен елемент за поправяне на това положение. Ако високият инсулин е непрекъснат и в кръвта и не понижава, тогава ще зародят рискови патологии: високо кръвно налягане, трошливост на съдовете и повишение на равнищата на холестерола.

Правилната диета и използването на храни, които намаляват инсулина, провокират позитивни процеси в организма:

- Значително понижено наднормено тегло;

- Подобрява се настроението и самочувствието;

- Количеството липиди в кръвта понижава, кръвното налягане намалява;

- Тялото получава всички нужни хранителни субстанции.

Принципи на хранене при висок инсулин

Избраното меню при нараснал инсулин би трябвало да има калорични ограничавания. За мъжете тази цифра не надвишава 2300 kcal, а за дамите - 1500 kcal. Детето би трябвало да се поддържа в диапазона от 1200-1950 kcal, като се вземе поради възрастта.

По време на диетата би трябвало да се съблюдават редица правила и ограничавания, защото триумфът на понижаването на инсулина зависи освен от верните храни:

- Не можете да ядете храни със захар, даже и в минимални количества;

- Пушените и мазни храни, както и полуфабрикатите, би трябвало да бъдат отстранени от менюто, с цел да се понижи инсулинът в кръвта;

- Калоричното наличие на диетата би трябвало да се понижава последователно. Не би трябвало да чувствате апетит, в противоположен случай захарта ще падне внезапно и ще настъпи хипогликемия. За да предотвратите това, би трябвало да ядете най-малко един път на всеки 3 часа;

- Не можете да пушите, да пиете алкохол в огромни дози;

- Трябва да има ограничаване на кофеина. Можете да пиете не повече от 1 чаша кафе дневно, само че е по-добре да намалите до няколко чаши на седмица;

- По време на спорт е позволено потреблението на нискокалорични, само че въглехидратни храни без захар. Те ще предотвратят скок на глюкозата и ще ви заредят със мощ. Интензивната физическа интензивност обаче не се препоръчва;

- Солта от диетата се отстрани съвсем изцяло или внезапно лимитирана - не повече от 2 г на ден;

- Порциите би трябвало да са малки;

- 2 часа преди лягане храненето би трябвало да се изключи;

- Продуктите на диета би трябвало да се пекат и варят или да се задушават с минимално количество масло. Пърженето е неразрешено.

Храни, които понижават инсулина

 Храни, които понижават инсулина в кръвта

Балансираната диета за понижаване на инсулина би трябвало да съдържа растителни и скотски храни, изключително риба и морски блага. Препоръчително е да се прибавят ядки и плодове, защото те съдържат хром.

Важно! Омега-3 мастните киселини, които са част от рибеното масло, ленено семе или тиквени семки, имат големи изгоди за здравето и са по-добри от другите съставни елементи за понижаване на инсулина и захарта.

При диета за нараснал инсулин в кръвта се предлага включването на цялостен лист от здравословни храни. Те ще ви разрешат да вършиме разнообразна диета за всеки ден:

- Пречистено месо от пилешко, телешко, агнешко;

- Бяла диетична риба - щука, мерлуза, минтай, щука. Мазна алена риба. И двете форми са с високо наличие на антиоксиданти и здравословни мазнини, които са от огромна стойност за здравето и регулирането на инсулина;

- Пълнозърнест и ръжен самун без рафинирано бяло брашно;

- Елда или овесени ядки, можете да добавите малко пшеничен и ечемичен зародиш към менюто за намаление на инсулина.

- Фасулът, грахът, бобът и лещата също са здравословни и обезпечават растителни протеини, фибри и витамини;

- Полезно е да се употребяват супи и ястия с естествени бульони от риба, зеленчуци, месо;

- Позволени са течни ястия с гъби, само че в такива супи би трябвало да има малко картофи;

 Храни, които понижават инсулина в кръвта

- Зеленчуци – изборът е голям, защото съвсем всички храни с ниско наличие на въглехидрати са подобаващи за намаление на инсулина;

- Специално място в намаляването на инсулина заемат зелените зеленчуци и билки – целина, спанак, маруля, рукола, сладки чушки и грах, артишок;

- Най-здравословните плодове са кивито, зелените ябълки, круши и сините плодове, богати на антоцианини (мощни антиоксиданти).

Важно! Пресните плодове би трябвало да се употребяват 1.5 часа след главното хранене или като лека закуска.

- Цитрусите и авокадото също са потребни при диета за намаление на равнищата на инсулин;

- Специално място заема чесънът, ефикасен в битката с холестерола;

- Картофите могат да се ядат не повече от 2 пъти седмично на дребни порции;

- Морското зеле е нискокалорична хранителна добавка, източник на йод и други витамини, изключително ефикасна при нарушен метаболизъм на мазнините;

- Кисели млечни артикули с невисок % на мазнини, както и заквасена сметана и сирене до 30%;

- Натурални растителни нерафинирани масла в количество не повече от 2 с.л. л на ден;

- Мед в строго лимитирано количество - не повече от 2 супени лъжици;

- Полезни са яйцата, приготвени във вода или на изсъхнал тиган под формата на омлет;

- Орехите и бадемите са изключително положителни за здравето;

- Други ядки също могат да бъдат въведени в менюто по време на диета;

- Можете да пиете малко кафе с мляко, зелен чай и билкови отвари;

- Позволява се използването на зеленчукови сокове и плодови питиета без захар.

Редовното хранене е в основата на вярното храносмилане и метаболизъм. Ако ядете 5-6 пъти дневно, тогава панкреасът ще работи по-добре, генерирането на инсулин се подтиква.

По-голямата част от диетата се състои от зеленчуци и малко количество зърнени храни, както и протеинови храни. Насладете се на усета, дъвчете всяка хапка няколко пъти.

Всеки ден преди лягане, към 40-50 минути авансово, в случай че почувствате апетит, изпивайте чаша нискомаслено кисело мляко. А ябълките не би трябвало да се ядат, защото те покачват апетита и глада.

Обърнете внимание на салдото на мазнини, протеини и въглехидрати. Жените не би трябвало да пропущат здравословни мазнини, до момента в който са на диета за намаление на инсулина. Те са нужни за поддържане на пикочно-половата система и хормоналните равнища.

Редовното съблюдаване на правилата на здравословното хранене, ориентирано към намаление на инсулина, ще даде осезаеми резултати за един месец и ще изглади всички неприятни последствия от небалансираната диета.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР