Бактерии, вируси, газирани напитки, сосове, трохи… Това са само част

...
Бактерии, вируси, газирани напитки, сосове, трохи… Това са само част
Коментари Харесай

Как да дезинфекцираме правилно клавиатурата

Бактерии, вируси, газирани питиета, сосове, трохи… Това са единствено част от нещата, които всекидневно могат да попаднат на компютърната клавиатура. По нея постоянно се образуват мазни петна от пръсти, а под бутоните царува богато многообразие от прахуляк и трохи. Това е същински парадайс за акарите и вирусите, без значение дали сега работим в офиса или вкъщи.

Ето по какъв начин да се отървете от бактериите по клавиатурата както с подръчни средства от семейството, по този начин и посредством специфични препарати:

Какво е значимо да знаем

Най-безопасно е да изключите клавиатурата от мрежата, преди да започнете да я почиствате;

Агресивните препарати могат да наранят повърхността и да изтрият знаците, маркирани върху бутоните;

Никога не би трябвало да пръскате препаратите непосредствено върху клавиатурата. Добре е да почиствате с мека забрадка и минимално количество течности. Бързото финално забърсване със суха забрадка е задължително;

Не е целесъобразно да чистите с четки и клечки за зъби, тъй като могат да увредят клавиатурата от вътрешната страна.

Почистване с подръчни материали

1. Извадете трохите

Обърнете клавиатурата наопаки и изтърсете трохите. Важно е да внимавате да не разклатите прекомерно мощно и внезапно преносимия компютър си, тъй като може да повредите разнообразни съставни елементи. Достатъчно е леко да го потупате с пръсти.

2. Вода

Опитайте да почистите клавиатурата единствено с вода. Използвайте минимално навлажнена забрадка и внимавайте да не попадне течност в процепите.

3. Прахосмукачка

Ако след изтръскването, към момента имате чувството, че под бутоните има нечистотия, може да употребявате фина пинсета. По-лесно обаче е да пробвате да минете клавиатурата с прахосмукачката, включена на най-ниска степен и със специфичен накрайник.

4. Оцет

Наслоената нечистотия по ъгълчетата ще премахнете най-лесно с съчка за уши. Потопете върха ѝ за малко в оцет и почистете. Киселата течност има антибактериално деяние и ще дезинфекцира клавиатурата. В краен случай може да употребявате и препарат с ниско наличие на алкохол.

Почистване с препарати

1. Спрейове

Съществуват специфични спрейове, с които клавиатурата ще стане още по-чиста. Те отстраняват праха и мръсотията за нула време

2. Мокри кърпички

Можете да почистите с мокри кърпички, само че внимавайте да са без наличие на алкохол. Най-сигурно е да ползвате такива, предопределени за разчистване на монитори.

3. Гел във формата на пластилин

На пазара има и почистващи гелове, които работят на правилото на пластилина. С тях ще дезинфекцирате бързо бутоните, като упражнявате лек напън, като че ли месите пластилин.

4. Разглобяване

При някои клавиатури бутоните могат да се извадят и да се почистят. Процесът обаче е муден и туткав, по тази причина се предлага единствено в краен случай и то в случай че чудесно знаете по какъв начин да я сглобите още веднъж. Например, в случай че сте разлели сладка напитка, която ви пречи да работите. Снимката преди демонтиране не е по никакъв начин неприятна концепция.

Как да запазим клавиатурата чиста

Не консумирайте храни и питиета над клавиатурата, и дръжте чашата си надалеч;

Мийте ръцете си след ястие, преди да седнете на компютъра;

Не ползвайте клавиатурата директно откакто сте намазали ръцете си с крем;

Не натискайте бутоните при преди малко лакирани нокти;

Не взимайте преносимия компютър в тоалетната;

Поставяйте клавиатурата единствено на чисти повърхности и забърсвайте постоянно бюрото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР