Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство, влюбен

...
Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство, влюбен
Коментари Харесай

Героичното Априлско въстание възкресява надеждите на българите за Свобода

" Бъди възхитен мечтател, почтен до самопожертване, самоуверен до безумие, влюбен в България до фанатизъм! "

Полковник Борис Дрангов

 В историята на всеки народ рано или късно настава оня миг, в който той се изправя пред кръстопътя на своята орис. Момент, по отношение на който бъдещите генерации ще разделят историята на „ преди ” и „ след ”. За нас този кръстопът настава през неспокойната и героична 1876 година

 В края на XIX век българският народ е осъществил своето Възраждане, добил е своето национално съзнание, положил е основите на новата си материална и духовна просвета, основал е обединен литературен език. Дълбоките промени обаче пораждат порива на народа за възобновяване и на от дълго време изгубената държавност. Историческата памет, почнала своето събуждане преди повече от век с „ История славянобългарска ” на Паисий Хилендарски, разпалва у българина идеала за нова обствена национална страна. Разбиването на Вътрешната революционна организация на Апостола на свободата Васил Левски и неуспехът на Старозагорското въстание единствено година преди Априлската епопея, не отчайват възрожденците. За по-малко от половин година дейците на Гюргевския революционен комитет разпростират такава широкомащабна и трескава активност, че тя довежда до най-голямото и всеобщо въоръжено надигане на нашия народ против Турското иго.

 Априлци ясно са съзнавали, че шансовите им за триумф в борбата против мощната османска военна машина са повече от илюзорни. Само против 8-10 хиляди зле въоръжени и неопитни въстаници от Четвърти революционен окръг Високата врата хвърля над 80 000 души башибозук и 10 000 постоянна войска, снабдена с артилерия. Но все пак това, макар незадоволителната и недобра подготовка, която не съумява да обхване всички български земи, Априлското въстание избухва на крилете на опиянението и хиляди доброволци се стичат под знамето с надпис „ Свобода или гибел ”. Призивът „ Свобода или гибел ” е бил известен в народноосвободителните битки в Европа през XIX и XX век. Но през днешния ден ни се коства, че нашите предшественици са имали един по-особен прочит на този апел. Българите са воювали, съзнайваки, че концепцията, която ги събира и въодушевява в действителност гласи, „ Смърт и независимост ”. Защото единствено посредством саможертвата народът може да добие своята независимост, единствено посредством гибелта и единствено след гибелта може да бъде реализирана Свободата.

 Претърпяло катерогично проваляне на бойното поле, Априлското въстание печели оглушителна победа на политическия фронт. Жестокостите, с които въстанието е потушено, провокират в Русия и Западна Европа вълна от съпрочастност към нашия народ, а десетки и стотици общественици слагат пред своите държавни управления въпроса за ориста на българите. Неслучайно след потушаването на въстанието в Четвърти революционен окръг Георги Бенковски изрича думите: " Моята цел е реализирана към този момент! В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която в никакъв случай няма да заздравей. А Русия – дано заповяда! ” Провалът на Царигардската конференция, която е трябвало да даде повече независимост и самоуправление на нашия народ, открива пътят на Руско-турската Освободителна война 1877-78 година Една война - директен резултат от публичните настроения в Русия, където след Априлското въстание единствената основна тематика е била ориста на българите.

 Революцинерите на Априлското въстание през 1876 година отварят необятно вратите към Свободата ни. Саможертвата им е вградена крепко в основите на нашата държавност. И в основите на родовата ни памет. Защото Априлци са тези родолюбци и патриоти, които претворяват в каузи идеала за самостоятелна България.

Автор: Александър Василев

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР