Бъдещето на OpenAI изглежда застрашено, тъй като по-голямата част от

...
Бъдещето на OpenAI изглежда застрашено, тъй като по-голямата част от
Коментари Харесай

Сълзи, извинения и заплахи за напускане: Неясното бъдеще на OpenAI

Бъдещето на OpenAI наподобява застрашено, защото по-голямата част от чиновниците заплашват да изоставен, в случай че бордът, който уволни основния изпълнителен шеф на компанията Сам Алтман, не подаде оставка и не го върне на назад, написа The Wall Street Journal.

Главният изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела сподели късно в неделя, че компанията наема Алтман и Грег Брокман, президент на OpenAI, който подаде оставка в символ на митинг против отстраняването на Алтман, и че отваря вратите на компанията за повече чиновници от стартъпа, основал чатбота ChatGPT.

В понеделник някои водещи вложители към момента са упорствали за връщането на Алтман в OpenAI, съгласно източници на WSJ. В изявленията по-късно денем Надела остави отворена опцията Алтман да се върне към OpenAI в предходната си роля, добавяйки, че задачата му е да работи с Алтман и при двата сюжета.

Междувременно над 700 чиновници на OpenAI са заплашили да изоставен компанията в писмо до борда на шефовете. В момента стартъпът има към 770 души екип.

Изненадващото е, че писмото е подписано и от Иля Суцкевер, основен академик на компанията и един от членовете на борда, дал своя вот за отстраняването на Алтман. В понеделник сутринта Суцкевер съобщи, че надълбоко съжалява за присъединяване си в дейностите на борда. „ Ще направя всичко допустимо, с цел да събера още веднъж компанията “, написа той в X.

I deeply regret my participation in the board's actions. I never intended to harm OpenAI. I love everything we've built together and I will do everything I can to reunite the company.
— Ilya Sutskever (@ilyasut) November 20, 2023
Суцкевер e трансформирал позицията си след разисквания със чиновници на OpenAI, както и прочувствен диалог със брачната половинка на Брокман, Анна Брокман, в офисите на компанията, по време на който тя се е разплакала, молейки го да промени решението си, съгласно хора, осведомени със обстановката, написа още WSJ.

Суцкевер е дошъл в централата на OpenAI в неделя вечерта с Емет Шиър, някогашен основен изпълнителен шеф на Twitch, определен от борда за краткотраен изпълнителен шеф на OpenAI, показва още изданието. Целта е била Шиър да се срещне със чиновници, само че малко от тях са се появили.

Не е ясно какво друго е повлияло на решението на Суцкевер да обърне курса.

Един от факторите, довели до решението на борда на OpenAI да в профил Алтман, е била неналичието на изясненост от страна на членовете по отношение на дейностите на някогашния изпълнителен шеф отвън компанията, споделят още източниците на WSJ.

През уикенда висшето управление на OpenAI неведнъж изиска от борда да изясни какво е провокирало неочакваното решение да изгонят Алтман. В писмото на чиновниците, оповестено в понеделник, водачите на OpenAI споделят, че бордът не им е дал пояснение.

В известие до чиновниците в неделя вечерта бордът удостовери решението си, предоставяйки няколко нови детайлности. В него се споделя, че решението „ не е обвързвано с сигурността или сигурността на продуктите, темпото на развиване или финансите на OpenAI. Не става дума за някакъв индивидуален случай “, се споделя в известието, прегледано от WSJ.

„ Знаем, че отстраняването на човек като Сам идва като потрес в нашата промишленост, само че той загуби доверието на борда на шефовете “, се споделя в известието.

През месеците преди уволнението му от OpenAI Алтман е прекарвал повече време в изследване на две нови бизнес инициативи. Първото е потребителско хардуерно устройство, разработвано взаимно с някогашния основен дизайнер на Apple, Джони Айв. Второто - стартъп, създаващ евтини чипове, които OpenAI може да употребява за образование на своите AI модели. Алтман е прекарал седмици в Близкия изток, пробвайки се да събере пари за това второ начинание, написа WSJ.

Оказа се също по този начин, че това не е първата подона обстановка, в която Алтман попада. Преди няколко години висши ръководители в Y Combinator, планът за рискови вложения, ръководен от Алтман по това време, също са помолили Алтман да напусне ролята си на президент след възходящи опасения по отношение на времето, което прекарва в други бизнес инициативи, в това число в OpenAI, показва изданието, базирайки се на информация на вложители в Y Combinator.

Главният изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела сподели късно в неделя, че Алтман и Брокман ще се причислят към компанията, с цел да управляват нов проучвателен екип за изкуствен интелект. Този ход пристигна, откакто опитът на Алтман да се върне в компанията, на която е съосновател, се провали, като бордът, който го уволни, отхвърли да се съгласи с препоръчаните условия.

На този декор чиновниците споделят в писмото си, че може да изоставен компанията и да се причислят към Алтман и Брокман в Microsoft, в случай че настояванията им не бъдат изпълнени, добавяйки, че Microsoft ги е уверила, че ще има работни места за всички тях.

Microsoft, която влага 13 милиарда $ в OpenAI и има към 49% дял в компанията (но няма надзор върху нейното управление), към този момент провежда структурата си по този начин, че да одобри чиновници на OpenAI, съгласно източници на WSJ. Отделът под управлението на Алтман и Брокман ще рапортува непосредствено на основния софтуерен шеф на Microsoft, Кевин Скот, прибавя изданието.

Акциите на Microsoft паднаха в петък на фона на първичния безпорядък след свалянето на Алтман. Те обърнаха курса в понеделник след изказването на Надела, достигайки рекордно високо равнище, защото вложителите приветстват опцията Microsoft да притегли гения и технологията зад ChatGPT, показва още WSJ.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР