Азиатските пазари на акции отчитат понижения днес, след като изнесените

...
Азиатските пазари на акции отчитат понижения днес, след като изнесените
Коментари Харесай

Азиатските акции поевтиняват след данните за инфлацията в САЩ

Азиатските пазари на акции регистрират намаления през днешния ден, откакто изнесените през вчерашния ден данни за инфлацията в Съединени американски щати и мнения от страна на ръководители във Федералния запас ускориха упованията за по-агресивно покачване на лихвите в страната и доведоха до скок при доходността по щатските държавни облигации.

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI отчиташе намаляване от 0.76% по-рано денем, като множеството пазари в района бяха на негативна територия, макар че растеж при акциите на имотните компании оказа помощ на китайските пазари.

Японските пазари са затворени през днешния ден поради празник.

Индекс, който следи акциите на листваните в Хонконг китайски строителни компании, набъбна с 2%, а различен показател на имотните компании в Китай добави 1%, откакто в медийна обява беше посочено, че Китай ще разреши на имотните компании по-лесен достъп до предварителните продажби от жилищни планове, което ще облекчи ликвидния дефицит в бранша.

Изнесени през вчерашния ден данни демонстрираха, че инфлацията в Съединени американски щати е достигнала 7.5% на годишна база през предишния месец, което беше 40-годишен най-много. Предварителните упования на икономистите бяха за покачване на потребителските цени със 7.3%.

Нагласите на пазара се утежниха в допълнение, откакто ръководителят на подразделението на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард съобщи, че слез излизането на данните към този момент поддържа доста по-агресивно покачване на лихвите и желае растеж на главната рента с цялостен процентен пункт до 1 юли.

Разпродажбите на щатските пазари през вчерашния ден бяха по-агресивни, в сравнение с тези на азиатските пазари тази заран. Индексът Dow Jones Industrial Average се намали с 1.47%, S&P 500 изгуби 1.81%, а софтуерният Nasdaq Composite затвори с 2.1% надолу.

E-mini фючърсите на S&P 500 губеха 0.46% по-рано денем в азиатска сесия.

Доходността по щатските 10-годишни държавни облигации набъбна до 2% за първи път от август 2019 година и за последно бе на равнище от 2.0329%.

Доходността по двегодишните бумаги, която се движи в звук с упованията за лихвите, беше 1.5643%, откакто скочи внезапно след данните за инфлацията в Съединени американски щати.

"Тази реакция е много забележителна, когато имате поради, че трейдърите чакаха 50-годишен връх на показателя на потребителските цени, " споделя пред Ройтерс Мат Симпсън, старши пазарен анализатор в City Index.

"След като инфлацията добави цели 2.1 процентни пункта единствено в последните четири месеца, е добре, че Фед спря да я разказва като преходна, " споделя още Симпсън, отбелязвайки, че централната банка на Съединени американски щати към този момент не счита покачването на инфлацията за краткотрайна фаза.

Този скок докара до сериозна волатилност на валутните пазари през вчерашния ден, оскъпявайки $ до петседмичен връх по отношение на йената.

Тези промени обаче се отслабнаха късно през вчерашния ден, откакто трейдърите си припомниха, че Фед не е единствената централна банка, която стяга паричната си политика. Въпреки това доларът резервира позиции, като еврото поевтинява с 0.2%, а австралийският и новозеландският $ с по към 0.3% по отношение на щатската валута.

Поскъпването на $ се отрази на цените на петрола, като щатският лек недопечен нефт поевтиня с 0.41% до 89.51 $ за барел. Брентът изгуби 0.58% до 90.95 $ за барел.

Спот цената на златото отстъпва с 0.05% до 1 824.21 $ за барел.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР