Азиатските акции поевтиняват днес, а дохосността по държавните облигации се

...
Азиатските акции поевтиняват днес, а дохосността по държавните облигации се
Коментари Харесай

Азиатските акции и петролът поевтиняват в началото на седмицата

Азиатските акции поевтиняват през днешния ден, а дохосността по държавните облигации се увеличи, откакто данните за инфлацията в Съединени американски щати възобновиха опасенията за още по-агресивно стягане на паричната политика от страна на Федералния запас.

Предупреждение по отношение на COVID-19 от страна на Пекин пък ускори страховете по отношение на растежа на международната стопанска система.

Индексът на китайските сини чипове CSI300 се намали с 0.84%, а хонконгският Hang Seng падна с 2.9%.

Спадът при японския Nikkei беше от 2.78%, колкото беше понижението и при южнокорейския Kospi. Новозеландският главен показател губеше 2.1%, а австралийските пазари са затворени през днешния ден поради празник, осведоми Ройтерс.

Фючърсите на щатските борсови показатели сочат към нови намаления, като тези на S&P 500 губят 1.54%, откакто показателят падна с 2.91% в петък.

Доларът нарастна до 135 йени за първи път от две десетилетия, подсилен от растежа в доходността по държавните облигации, който продължи и по време на азиатската сесия. Доходността по щатските 10-годишния държавни облигации доближи повече от едномесечен връх при 3.201%, с което се намира единствено на две десети от базисния пункт от най-високото си равнище от ноември 2018 година

Най-многолюдният пекински регион Чаоян разгласи през вчерашния ден три кръга на всеобщо тестване за потушаване на "свирепо " експлоадиране на болест от COVID-19 в бар и търговски регион през предходната седмица, което провокира опасения за още локдауни, малко откакто градът беше облекчил рестриктивните мерки.

Междувременно, показателят на потребителските цени на Съединени американски щати нараства с 8.6% предишния месец, което беше повече от предстоящото и най-голямото покачване на годишна база от декември 1981 година, демонстрираха изнесените в петък данни на Министерството на труда.

Това попари очакванията, че инфлацията е достигнала своя пик и заостри вниманието на пазарите върху това, че Фед може да стяга паричната си политика прекомерно дълго време и да провокира внезапно закъснение на стопанската система. Следващото решение по отношение на паричната политика на централната банка на Съединени американски щати ще бъде оповестено в сряда.

Според пазарите вероятността за нарастване на главната рента с петдесет базисни пункта е 80%, а тази за нарастване със седемдесет и пет базисни пункта - 20%.

Доходността по щатските двегодишни облигации, скочи до 3.159% в Токио през днешния ден, което се случва за първи път от декември 2007 година

Доларовият показател, който следи представянето на щатския $ по отношение на кошница от шест други съществени валути, измежду които и йената, се увеличи до 104.55 за първи път от близо месец.

Еврото поевтиня до 1.0479 по отношение на $ за първи път от 19 май.

Най-популярната криптовалута биткойн падна до едномесечно дъно от 25 975 $.

Междувременно, цената на суровия нефт се намали с над 2 $ в резултат на опасенията по отношение на растежа на международната стопанска система. Фючърсите на брента паднаха с 2.06 $, или 1.7%, до 119.95 $ за барел, до момента в който тези на щатския лек недопечен нефт (WTI) губеха 2.13 $, или 1.8%, до 118.54 $ за барел.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР