Азербайджан е отворен да обмисли придобиването на петролната рафинерия Лукойл

...
Азербайджан е отворен да обмисли придобиването на петролната рафинерия Лукойл
Коментари Харесай

Narod.bg беше пръв: SOCAR посяга към „Лукойл”

Азербайджан е отворен да обмисли придобиването на петролната рафинерия „ Лукойл Нефтохим Бургас “ в България, в случай че бъде показана съответна оферта, каквато досега не е направена, сподели посланикът на Азербайджан в България Хюсейн Хюсейнов в изявление за „ Евронюз България “. Narod.bg заяви новината още на 5 декември.

В последните два дни изявлението му е представено в редица азербайджански, съветски и украински медии.

В края на април в София беше открит офис на държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR – напълно държавна национална нефтена и газова компания със седалище в Баку.

Реклама

„ Ако бъде изпратено предложение за придобиване на бургаската рафинерия, СОКАР и страната ще прегледат това предложение. СОКАР има благоприятни условия, само че няма съответно предложение, което може да се преглежда. Трябва да има съответно предложение от София с условия, да ги разгледаме, с цел да може и ние да създадем предложение “, сподели в изявлението за „ Евронюз България “ посланикът на Азербайджан Хюсейн Хюсейнов.

През септември 2023 година българският парламент утвърди последователно прекъсване на вноса на съветски нефт. Въпреки че България и няколко други страни от Европейски Съюз получиха дерогация от възбраната за импорт на съветски нефт до края на 2024 година, депутатите гласоподаваха да се ограничи потреблението на първични материали от Русия в рафинерията на „ Лукойл “ до 80% до края на 2023 година, преди изцяло да бъде спряно през октомври 2024 година

България вкара 60% налог върху облагите за бургаската рафинерия, като ставката ще бъде понижена на 15% едвам след продажбата на актива. В средата на октомври Асен Василев разкри, че „ Лукойл Нефтохим “ е в развой на продажба на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа – тази в Бургас.

Заводът изисква инвестиция от 500 милиона евро в рационализация, с цел да преработва по-леки неруски сортове.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР