Аз знам, че нищо не знам може би е най-прочутото

...
Аз знам, че нищо не знам може би е най-прочутото
Коментари Харесай

Платон бил олимпийски шампион

„ Аз знам, че нищо не знам ” може би е най-прочутото изречение на Сократ. Друга негова не толкоз известна фраза е конкретизиране на първата: „ Аз постоянно споделям, че нищо не знам, с изключение на за една дребна просвета – еротиката, науката за любовта. В нея съм извънредно мощен ”.

Казват, че младеж попитал Сократ дали да се ожени. Сократ му дал отговор: „ Направи каквото искаш, ще съжаляваш и в двата случая ”. Сократ презирал разкоша и считал, че скъпо е единствено това, което е належащо за живота.

Известно е, че през 399 година преди новата епоха, когато Сократ бил на към седемдесет години, той бил наказан на гибел и екзекутиран.

Платон бил освен прочут мъдрец, само че също по този начин и олимпийски първенец. Той два пъти успявал да стане първенец по панкратион – комбинация от бокс и битка без правила.

Учениците на Платон го попитали какво е човек и той дал отговор: „ Животно на два крайници, което няма пера ”. Диоген Синопски донесъл в Академията оскубан петел, с цел да го показа като платоновския човек. Тогава Платон добавил, че това животно е с плоски нокти.

 Платон бил олимпийски първенец

Платон изобретил будилника на основата на водния часовник. В избран миг водата, която се стичала по специфичен улей, с цел да означи времето, отваряла клапан, който изстрелвал сбит въздух към флейта. Тя будела учениците на Платон.

Първата сбирка, разказана в теоретичен труд, била тази на Аристотел. Той бил разпален колекционер на разнообразни растения и непрекъснато я обогатявал с помощта на Александър Македонски, който му ги носел от разнообразни страни.

Италианският мъдрец Кардано бил прочут с това, че имал фикс идея за гонене – той считал, че държавното управление го следи с шпиони, а в месото, което му сервират, има сяра, с цел да го отровят.

Жан Жак Русо считал, че мозъкът му работи по-интензивно, в случай че стои дълго време на слънце с непокрита глава. Когато Шилер творил творбите си, държал кракат си в студена вода.

Артур Шопенхауер отказвал да заплати сметка в хотел, в случай че името му не било вярно изписано.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР