Аз съм за“ за това да има прозрачност. И наистина

...
Аз съм за“ за това да има прозрачност. И наистина
Коментари Харесай

ГЕРБ се уплаши: Зико спря пробива под Водната палата за 9,2 млн. лева заради недоволство

„ Аз съм „ за “ за това да има бистрота. И в действителност може би и ние имаме виновност. И администрацията има виновност “. С тези думи кметът на Пловдив Здравко Димитров разгласи нещо, което организации, архитекти, урбанисти и жители настояват към този момент седмици наред – а точно, че планът за основно кръстовище в центъра на града е сгрешен и би трябвало да спре.

Скандалния план за пробив под Водната палата, който коства на града 7.7 млн. лева без Данък добавена стойност, т.е., 9,2 милиона с налога, основава градска автомагистрала, унищожава велоалея и обърква придвижването в цялостен квартал, ще бъде спрян и препроектиран, разгласи Димитров.

Ден преди изключителна сесия на общинския съвет, в който две групи – ГЕРБ (които нормално имат болшинство благодарение на „ Съюз за Пловдив “ и „ Кауза България “) и „ Демократична България “, се оповестиха срещу плана и щяха да гласоподават срещу, кметът и неговият екип свикаха незабавна конференция.

В компанията на зам.-кмета по строителството Пламен Райчев и основния проектант Димитър Ахрянов Димитров изпревари решението на съветниците и разгласи, че пробивът ще бъде спрян за неопределен срок, само че минимум 30 дни до изчистване на недоразуменията по плана.

Проектът, по който и сега се работи, дълго време не беше наличен за жителите, а първата копка по реализацията му провокира поредност от митинги и писма, изпратени до най-различни локални и централни институции, от някои от които стана ясно, че проблеми има и документите следва да бъде допълнена.

От общината не обясниха какво в действителност ще трансформират, като споделиха, че предстоят диалози с жителите и с общинските съветници, след които да се уточнят възможните корекции и „ всеки да си каже какво желае и да се отстранен всевъзможни спекулации, че този план няма да е работещ “.

Оказа се обаче, че проектантите не знаят нито за днешния брифинг, нито че на него е било оповестено прекъсването на плана, камо ли пък, че от тях се чака да създадат каквото и да е. Това дава обещание още проблеми и неясноти по този основен план и демонстрира много образно какъв брой сгрешен е целият развой по взимане на решения в пловдивската община.

Обърканата община

„ Аз всякога им се карам. Трябва да отговорим на упованията на пловдивчани и да се съобразим, в случай че има напрежение, да го потушим – в случай че би трябвало да има ляв завой, в случай че би трябвало да има кръгово, в случай че би трябвало велоалея “, сподели Здравко Димитров.

Това прозвуча като половинчато опрощение и опрощение за случилото се през последния месец – от първата копка до прекъсването на плана, както и като опрощение за идното следващо закъснение на плана.

От петдесет до 100 години – това е по думите на кмета времевият интервал, в който пробивът ще способства за облекчение на трафика в града.

Самият Димитров още веднъж атакува предшественика си Иван Тотев, като уточни, че би направил по друг метод плана за брега на Марица и кръговото кръстовище, което Тотев направи с европроект.

Реклама

По време на конференцията Димитров още веднъж се опита да омаловажи недоволството и сподели, че митингът преди седмица е заплатен и на него са участвали „ една неуспяла общинска съветничка, един неуспешен основен проектант “ и шепа хора, които са се питали защо стачкуват.

Самият той обаче не даде отговор на въпрос на „ Капитал “ за какво планът не е бил показан преди да стартира да се копае на мястото, с което евентуално щяха да се изчистят всички спорове до започване на осъществяването.

Относно една от най-спорните елементи в този план – велоалеята, основният арх. Димитър Ахрянов изясни, че съществуването на такава непрекъсната алея не е била заложено като наложително условие и надлежно и по този начин е показан окончателният вид на плана, за който е издадено строителното позволение.

Проектантите не знаят за препроектирането

На извършения през днешния ден брифинг присъстваше и строителната компания реализатор – „ Иса 2000 “. На спонтанното събитие обаче липсваха основните герои – проектантите, които ще се наложи да преработят плана, тъй че той да стане кадърен за осъществяване. „ Не е координирано с нас “, безапелационен беше инж. Маньо Манев от компания „ Биас-М “ – проектантското бюро, които са подизпълнител на строителя.

Той беше сюрпризиран, че сходно нещо се е случило преди утрешната изключителна общинска сесия, на която те ще показват плана си и ще има необятно публично разискване – сред община, общински съвет и жители, за да се изнасят всички недоразумения. „ Няма с кого да приказваме професионално, приказваме си единствено политически “, разяснява инж. Манев.

Той удостовери, че велоалеята не е била заложена в заданието на общината и евентуално с цел да се построи такава – било то в подлеза или по различен метод, ще е нужно ново задание. А това значи и още средства с изключение на плануваните в началото.

От общината разясниха, че съгласно контракта, подписан с „ Иса 2000 “, те не дължат наказателна клауза на компанията реализатор, ако договорът бъде развалян и не се извърши по причина, дължаща се на общината. Това обаче не значи, че след правосъдни разногласия строителят не може да получи такава наказателна клауза, както в действителност се случва нормално.

За интервала на прекъсване на осъществяването придвижването по бул. „ Марица “ ще бъде възобновено, разясниха от общината, като обясниха, че ще създадат нова организация на придвижването.

Защо е значим пробивът под Водната палата

Кръстовището е едно от най-натоварените в Пловдив – сред бул. „ Марица “ и бул. „ Цар Борис III “. През 2015 година, по времето на кмета Иван Тотев, там беше сложено кръгово кръстовище, което обаче не способства за облекчение на трафика, даже в противен случай.

Сега това кръгово ще бъде отстранено при настоящето осъществяване на новия план, а кръстовището ще бъде построено на две равнища – като пробивът ще свързва двете елементи на бул. „ Марица “.

Проектът се финансира със средства в размер на 7.7 млн. лева (без ДДС), т.е., 9,2 милиона с налога, от заем за „ Подобряване и рационализация на градската среда в Пловдив “, от който са част и няколко други огромни планове в града – реконструкцията на улиците „ Царевец “ и „ Хаджи Димитър “, както и другия пробив – „ Модър – Царевец “.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР