Аз имам такава чанта. Почти всички мои приятелки имат такава

...
Аз имам такава чанта. Почти всички мои приятелки имат такава
Коментари Харесай

Не е магия - цианотипия е, един от първите фотографски процеси

Аз имам такава чанта. Почти всички мои приятелки имат такава чанта. Знаете ги - " сините чанти " с допустимо най-забавните надписи на света. На моята от едната страна написа " Нямам изключително упования ", а от другата " Изскочила съм ти като житейска нотификация ". Постоянно я нося откъм страната с упованията, че с известието ситуацията става прекомерно закачливо. Но, по този начин е то - тези чанти имат лична сила, не просто запаметяваща се физиономия.

Но по какъв начин става магията? Магия ли е изобщо или остарял фотографски развой (един от най-старите всъщност) - това ще разберем на 30 юни по време на един, съпроводен от ателие.
 Добрата вест е, че държавното управление падна точно в този момент 23 юни 2022 | Лошата вест за България е ясно. Чухме я нощес, малко след 7 - кой пред тв приемника, кой от площада. Демократично...
От 18 ч. на 30 юни в Конферентната зала под куполите на Ларгото Силвио Томов - изненадващият създател на (изненадващ, тъй като е мъж и реакциите във Фейсбук демонстрираха, че за доста девойки е необичайно, че чантите не се вършат от жена) - ще опише историята на един от първите фотографски процеси - цианотипия .

Чрез него цианотипия можете да отпечатвате обекти или негативи върху светлочувствителна емулсия. Безопасно и уместно за всевъзможни възрасти. Приложимо е върху хартия, текстил или дърво, а експонацията се прави на слънце или посредством изкуствени UV лъчи.



Цианотипията поражда през 19 век с научна цел-изучаване на растенията (ботаника). Лукс и скъпоструващ развой в предишното, през днешния ден тя се практикува от мнозина. Към лекцията ще има и ателие.

Силвио Томов e магистър по нова и модерна българска история и понастоящем докторант в СУ " Св. Климент Охридски ". Автор е на книгата: " Щрихи от новата история на Самоков ". Публикувал е над 15 публикации в списания като " Българска просвета ", " Минало ", " Времена ", " Анамнезис ", годишник на асоциация " Онгъл " и Институт за проучване на изкуствата (БАН). Публикува в локалния щемпел в град Самоков. Член е на книжовен клуб " Димчо Дебелянов " в града.



Интересите му са в региона на новата и модерна българска история, локалната история на град Самоков и покрайнината му, както и история на българската снимка (също старите фотографски техники – доктрина и практика). Има приключен курс по аналогова снимка във фотошкола " Паралакс " с началник Николай Трейман. Автор е на две до документални изложения – за Иван Йончев и Петър Боев.



ще се случи на 30 юни в Конферентната зала под куполите на Ларгото от 18 часа. Събитието е част от Европейска нощ на учените 2022.



Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР