Авторитетното издание Reuters съобщи, че използването на „схемата за данъчна

...
Авторитетното издание Reuters съобщи, че използването на „схемата за данъчна
Коментари Харесай

Google скри от данъчно облагане $22,7 милиарда

Авторитетното издание Reuters заяви, че потреблението на „схемата за данъчна оптимизация“, жаргонно известна като „двойно ирландско с холандски сандвич“ е дало опция на Гугъл да скрие от данъчните съвсем $23 милиарда.
Как е проведена схемата
За реализацията на тази забавна концепция се употребяват дъщерните компании на интернет колоса в Ирландия, Холандия и в Бермудите. Парите се превеждат към ирландската дъщерна компания от холандската (холандския сандвич) и оттова отиват в Бермудите. След това паричните средства от Бермудите още веднъж се връщат в Ирландия, само че от друга дъщерна компания (двойното ирландско).

Reuters е получил достъп до документите на холандската Търговска палата, в които се вижда, че посредством тази скица Гугъл и скрил от европейското и американското данъчно облагане солидните $22,7 милиарда. Недоплатените посредством използването на схемата налози са към $3,6 милиарда.

По този метод интернет колосът не заплаща и американския налог облага, тъй като на Бермудите сходен налог няма. Не заплаща и европейския налог за юридически лица от репатрирането на облагата. Интересно е, че през 2017 година холандската дъщерна компания на Гугъл заплати налози в размер на 3,4 милиона евро.
Перспективите пред схемата
През 2016 година, посредством същата скица, Гугъл скри от данъчните управляващи към 16 милиарда евро. Тази година интернет колосът е трансферирал посредством Бермудите със 7% повече пари.

„Както всяка друга транснационална компания, Гугъл заплаща по-голямата част от своя корпоративен данъчен подоходен налог в своята страна, където през последните години данъчната тежест е 26%. Ние съблюдаваме всички данъчни законодателства във всяка една страна, в която работим“ – разясниха представителите на Гугъл потреблението на схемата за данъчна оптимизация.

Според публични американски финансови документи, световната ефикасна данъчна ставка на Гугъл през 2016 година е била 19,3 на 100, като тя е достигната частично с помощта на местенето на огромна част от интернационалната облага към фиктивната компания на Бермудите.

Схемата за данъчна оптимизация е изцяло законна и ефикасна, само че може да бъде прекъсната. Американските и европейските управляващи напълно не харесват, когато огромните корпорации недоплащат налозите посредством потреблението на малки врати в законодателството. Ето за какво, от 2020 година Ирландия под натиска на Европа и Съединени американски щати реши да приключи да дава на Гугъл благоприятни условия за използване на схемата за данъчна оптимизация.

На процедура съвсем всички софтуерни компании поддържат тази процедура, като Apple да вземем за пример държи $181 милиарда отвън Съединени американски щати, а Microsoft – $94,4 милиарда.

Досега данъчното законодателство в Съединени американски щати стимулираше огромните американски компании да държат финансовите си средствата отвън страната. Но тази година това се промени с данъчната промяна на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Новият закон планува всички компании да платят насъбрания налог върху всичките си доходи от чужбина.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР