Автори - Иван Кирев, Златна Недева Изпълнителката на тоталния хит на

...
Автори - Иван Кирев, Златна Недева
Изпълнителката на тоталния хит на
Коментари Харесай

Как Цветелина стигна от „100 мерцедеса“ до психологията

Автори - Иван Кирев, Златна Недева

Изпълнителката на тоталния шлагер на прехода пое по пътя на Вилхелм Вунд и към този момент съветва онлайн от Пловдив

Певицата Цветелина, прочула се още в зората на фолка, стана психоложка. Новото й предопределение може и да е смущаващо за някои от почитателите й, но тя самата твърди, че от дете умее да изслушва и да оказва помощ на другите да намират верния път. Отношението сред хората постоянно я е интересувало. Докато върви по участия и събори, тя се среща с всевъзможни типажи. " И с лудия на селото, пияницата, учителя, лекаря, попа ", споделя певицата с възприятие за комизъм.

Чаровницата, която всички помнят с тоталния шлагер „ 100 мерцедеса “, към този момент дава съвещания онлайн, а два дни в седмицата приема нуждаещите се от помощта й в персонален кабинет в Пловдив. И очевидно е поела по пътя на бащата на актуалната логика на психиката Вилхелм Вунд.

Решава да приключи логика на психиката не с цел да смени специалността си изцяло, а с цел да има опцията един ден да практикува и това.

„ Много е значимо хората да ти имат доверие, тъй като това е половината от работата - човек да го каже, да се чуе. Защото ние си имаме мислите в главата, само че човек, като не го изрече на глас, няма по какъв начин да чуе и себе си “, споделя Цветелина.

Фактът, че е известна, обаче постоянно се трансформира в преграда пред тези, които биха желали да потърсят помощта й като психолог. Притесняват се, не се осмеляват да се разкрият пред толкоз обществена персона. " Ала сега, в който се срещнем, тази преграда пада ", споделя певицата.

Практиката си като психолог стартира при започване на пандемията - оказва помощ онлайн на българи в чужбина, измъчвани от тъга по дома. А и самата й дипломна работа в Пловдивския университет е обвързвана с емигрантския синдром, който изпитват българите в чужбина. Докато изследва другите случаи, се оказва, че има статистики какъв брой хора са отпътували, само че никой не е проучвал главно по какъв начин се усещат емигрантите.

Цветелина написа книга „ Преходът “, в която приказва за духовния и психичния преход, който изминаваме по време на пандемията. За това по какъв начин се усещаме като пандизчии в личните си домове. Самата тя, затворена у дома, се впуска в едно духовно странствуване. Интересува се по какъв начин хората претърпяват тези необикновени условия.

" Умея да се оправям с персоналните си проблеми, само че постоянно ми е било значимо по какъв начин и останалите минават през компликациите. Как можем да си помогнем един на различен. Защото какъв е смисълът, в случай че човек живее единствено за себе си. Всеки от нас идва на земята, с цел да бъде по някакъв метод нужен - даже и единствено на няколко индивида към него ", разсъждава певицата-психолог.

Цветелина свързва опита си в музикалния отрасъл с логиката на психиката. И увлекателно споделя за разликата сред попфолка през 90-те и в този момент. Тази разлика става причина тя да се насочи напълно към фолклорното пеене, а по-късно и към логиката на психиката.

„ Тогава всичко се правеше със сърце, а главното, което ни водеше, беше огромният възторг. В тези начални години нямаше толкоз доста изпълнителни. Фолклорната ни музика си беше известна, само че се слушаше доста и балканска. Имахме сантименталната концепция да създадем сходна музика, само че да си е на български език. Нямаше потребност да вземаме непознатите песни наготово, а да създадем свои - и за любовта, и за времето, в което живеехме. Така „ 100 мерцедеса “ стана цялостен шлагер на прехода, тъй като, с изключение на другото, до тогава се чакаше за " Лада " или за " Москвич " сума ти години и най-после ти заминаваха парите.

Пеехме за обич, а тази романтика хората няма да я не помнят. Както и своите мемоари от това време. Сега е доста елементарно всичко, но какво ти дават множеството от песните. Например, в случай че една ария ти приказва за връзки, които не са красиви, по какъв начин ще я слушаш на драго сърце.

Сега девойките се пробват да създадат от скъпи по-скъпи клипове - с цената на какво обаче? Трябва ли му на фена толкоз бляскав клип, който даже да го потиска, да го депресира, да си каже „ такава лъскава кола аз в никакъв случай няма да имам “. Вместо да създадат нещо по-семпло.

Освен това - изпълнителите би трябвало да знаят, че всяка дума, която хвърлят в пространството, би трябвало първо да я изживеят за себе си. Трябва да знаят, че са виновни пред слушателите.

Да не приказваме за това, че някои започнаха да си заплащат, с цел да бъдат в сектора. Докато нас ни избираха по гений и ни плащаха за това да пеем. Плащаха ни да издаваме албуми. Инвестираха в нас и аз считам, че тъкмо това е продуцентството. Сега се промениха доста нещата. От една страна е по-лесно за продуцентите, тъй като някои от певиците си заплащат, само че от друга пада доста равнището. И надлежно се разрушава имиджът, който ние градяхме първоначално. Аз съм ходила да се боря като лъв по медиите да пазя жанра, а в този момент не мога да кажа една добра дума за него. Сега към този момент хората в действителност има защо да роптаят. А и аз не бих защитавала нещо, което деградира нацията “, признава певицата.

Шест месеца отхвърля предлагането на „ Пайнер “

До „ Пайнер “ стигнала напълно инцидентно. След като приключва музикалното учебно заведение в Разград, взема решение, че не желае да пее повече, а да има естествен живот и да не се прибира по нощите. Музиката обаче не я оставя и тя влиза във варненския отбор „ Обреди “. Тогава сестра й я кани да запише няколко песни за нейния албум, една от които се споделя „ Начертана орис “. Така се случва, че тъкмо тази ария като че ли начертава ориста й.

„ Продуцентът Милко Драганов сподели, че от „ Пайнер “ са създали доста хубаво студио в Димитровград и желае да записваме там. Реално той ме откри и беше доста благополучен от това. Когато отидохме в студиото, ме попита дали мога да изпея нещо на Глория. Записа ме, взе касетата и изтича надолу по стълбите - очевидно да я покаже на продуцента Митко Димитров. След това започнаха да ми приказват по какъв начин ще ме създадат звезда. Тогава им споделих: „ Аз доста добре знам по какъв начин се става певица. Не ме занимавайте с такива неща, хората ме чакат на работа. Това не го имам вяра “, спомня си Цветелина.

След тази преживелица в продължение на 6 месеца й изпращат контракти по пощата. Тя не желала даже да ги отваря.

„ Накрая Милко Драганов пристигна и ми сподели: „ Виж какво, птичето каца един път на рамото. Моля те, дай да опитаме. Никой нищо не желае от теб “. Тогава подписах контракта в едно кафене, безусловно на улицата, с цел да ми се махне от главата. След това им заявих, че имам едно изискване: няма да трансформирам в никакъв случай визията си. Искам това, което виждат хората на екрана, това да виждат и на улицата. И още - че ще върша авторски песни. Исках Радо Шишарката да ми напише песни, Орхан Мурат също. Аз бях готова, към този момент имах стаж “, споделя певицата.

Пях и на един бракоразвод, всички бяха щастливи

„ По сватбите на такива грозни неща съм се нагледала, че тъкмо това е повода аз самата да нямам цивилен брак. Хората, до момента в който се провеждат да се оженят, вземат, че се изпокарат. Видяла съм всевъзможни дивотии и постоянно съм си мислила, че това не желая да го претърпявам “, споделя певицата.

Докато живяла в Разград, Цветелина пяла по всевъзможни сватби. Канели я да пее и на ромски, и на турски, а множеството продължавали с дни. Смята, че там се виждало какъв брой е пъстър светът. Ала си спомня и за много неприятни случки.

„ Имаше една женитба, на която ме предложения майката на момчето. По време на тържеството ми сподели: „ Няма да поздравяваш тъщата, тъй като тя не е дала една стотинка за твоя хонорар “. А аз на сватбите обръщам най-вече внимание на роднините, изключително на по-възрастните. Всички би трябвало да бъдат почетени “, възмущава се Цветелина.

Въпреки че държи на фамилните полезности, твърди, че най-интересното й присъединяване било на бракоразвод.

„ Пяла съм и на един бракоразвод, имах един подобен случай, няма да го не помни. Бяха си поканили и приятелите, беше толкоз радостен и благополучен бракоразвод. Толкова се прегръщаха и целуваха, че най-после си мислех, че отново ще ги оженим “, споделя певицата.

Култивирах мутрите, не смееха да ме допрян

Още от 90-те логиката на психиката й пособия да проучва обстановките. Винаги намирала положителното у индивида и съумявала да му го покаже. Това я спасявало, когато я канели по участия през мутренските години.

„ В реалност мутрите смятаха, че светът е техен, че всичко може да се купи с пари. Те безусловно можеха да стрелят на месо, в случай че не знаеш някоя ария. Мен ме спасяваше това, че постоянно са имали почит към мен. Нямам концепция по какъв начин съм го постигнала. Една от аргументите може би е, че постоянно съм им говорила на Вие. Той може да е пристигнал с спортен екип и маратонки, обаче аз отивам с цялото ми почитание и приказвам на Вие. А по този начин го поставяш на фундамент и тогава той няма по какъв начин да се отнесе свиреп с теб. Бях им като някакъв амулет и всички ме пазеха “, споделя певицата.

Бог я пазел в тези обстановки, счита изпълнителката на тоталния шлагер " 100 мерцедеса ".

„ Пяла съм на място в София, където са се събирали шефовете на СИК от цяла България. Представи си, ти си на 20 години и пееш на рожден ден на боса на картела, а са се събрали и всички босове от цялата страна. Представи си каква психическа резистентност трябваше да имам, с цел да съумея да подходя към всеки по този начин, че да остана недокосната. След този рожден ден аз си споделих, че не ми е мястото там “, декларира певицата.

Тогава Цветелина стопира да пее пред сходна аудитория, макар че продължавали да я търсят.

„ При мен не смееха да подхождат с напън. Успявах да ги внушавам респект, само че е имало доста колежки, които са ги принуждавали да вървят и да пеят “, спомня си тя.

Още щом я видели, забравяли за неприличните оферти. „ Имах една такава приказка - в случай че ви би трябвало певица, аз съм индивидът, в случай че ви би трябвало нещо друго, объркали сте го. Мога да кажа, че съм култивирала мутрите и даже съм им работила възпитателно. Имам огромни достижения с някои от тях в това отношение “, твърди Цветелина.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР