Автор: Цветелина Белутова Преди години ме впечатли книжарница в Лондон,

...
Автор: Цветелина Белутова Преди години ме впечатли книжарница в Лондон,
Коментари Харесай

Проза вместо прозак


Автор: Цветелина Белутова

" Преди години ме впечатли книжарница в Лондон, която се споделя " Aптека за душата ". В нея се изписват предписания с целесъобразни книги, а не лекарства, лекува се с литература вместо с литий и с прозаичност вместо с прозак ", споделя Илиана Славова. Именно тогава вниманието на дългогодишната преподавателка по философия, приключила психотерапия в Нов български университет, е привлечено от все по-популярната в Европа и Съединени американски щати книготерапия и тя стартира да я ползва в личната си процедура.

" Моята съкровена фантазия бе хората да имат психотерапевт, по този начин както си имат и джипи, а посредством книготерапията ми се струваше по-достъпно и допустимо това да се случи ", добавя преподавателката.
Препоръки за лятото и разтоварване от работния стрес от Илиана Славова

- " Чамкория " от Милен Русков
- " Неграмотното момиче, което можеше да счита " от Юнас Юнасон
- Книгите на американския психиатър Ървин Ялом – за хора, които имат интерес към логиката на психиката, само че не се престрашават да отидат на консултация

В момента к

Има два метода да се срещнете с книготерапевт – да участвате в някое от груповите занимания, които мощно наподобяват читателски клуб, или да посетите самостоятелна консултация. " В групата човек се активизира, разсейва се по-трудно, тя го поема и разискването на текста е потребно. Това е развой на взаимно схващане и асоцииране, от терапевта зависи доста малко за разлика от участниците и тяхното взаимоотношение. " Така текстът се явява медиатор сред индивида и групата.

Подобна групова терапия Илиана организира в учебно заведение в София. То се състои в четене на приказки с деца от ромски генезис, ориентирана към развиване на прочувствената просветеност - различаване на усеща, лични и тези на другите, емпатия и надзор на страстите. Резултатът съгласно нея е мощно удовлетворяващ: " Това бяха деца, които, преди да стартираме, нямаха никакво отношение към книгата, а след това мощно се заинтригуваха, започнаха да четат и да се интересуват. "

Разбирането е в основата на всички човешки връзки: с другите хора, със света, със себе си. И то се случва посредством езика. " Текстът дава опция както за идентификация, по този начин и за разграничаване. Възможността да отстъпиш крачка настрана и да видиш и преживееш себе си и своята обстановка извън е опция за знание, което е по- скъпо от знанието ".

Ако книготерапията е лечение на душата с медикаменти за четене, то и при нея са значими принципите- да не вреди, да е потребна, да разкрива и развива вътрешните запаси на индивида.

През септември тя ще води нова група по книготерапия, насочена особено към хора, които се грижат за заболели или възрастни хора. " Онези, които поставят грижи за другите, са неразбрани, от време на време се усещат самотни, изпитват амбивалентни усеща, поради които носят и възприятие за виновност. " Срещите ще се организират в чисто новия център на В България термините библиотерапия и книготерапия се употребяват като синоними, макар че някои християнски организации свързват първия с четене и терапевтиране само и единствено с древен текстове. През пролетта на 2016 година се организира и първото образование на библиотекари, които да се трансфорат в консултанти по библиотерапия, проведено от Българската библиотечно-информационна асоциация. Целта е " посредством нови техники библиотекарите да могат да оказват прочувствена поддръжка на хора в рецесия ". Тренингът включва предмети като психично консултиране и психотерапия, казуса за личността – структурни, съдържателни и динамични концепции за личността, иагностика на личността – графологична категоризация, диагностично изявление, библиопсихология. След образованието се основава и справочник с приложение библиорецептурници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР