Художникът и илюстратор Хиро Камигаки, който през последните години предизвика

...
Художникът и илюстратор Хиро Камигаки, който през последните години предизвика
Коментари Харесай

Японският художник, който ни повежда през Лабиринтът на София

Художникът и илюстратор Хиро Камигаки, който през последните години провокира същински възторг по целия свят с поредицата от книги " Детектив Пиер ", употребява гения си и японската точност, с цел да сътвори и български загадки. Неговият най-нов план " Лабиринтът на София " е показан посредством галерия в " Квадрат 500 " до 20 юли .Хиро Камигаки и неговият сътрудник Дайсуке Мацубара дават отговор от Хирошима на въпросите на " Капитал " за новите трендове в японските илюстрации и дизайн, за контузията от бомбардирането на родния им град през 1945 година, какво общо виждат сред японското и българското общество.

Художникът и илюстратор Хиро Камигаки, който през последните години провокира същински възторг по целия свят с поредицата от книги " Детектив Пиер ", употребява гения си и японската точност, с цел да сътвори и български загадки. Неговият най-нов план " Лабиринтът на София " е показан посредством галерия в " Квадрат 500 " до 20 юли .

Хиро Камигаки и неговият сътрудник Дайсуке Мацубара дават отговор от Хирошима на въпросите на " Капитал " за новите трендове в японските илюстрации и дизайн, за контузията от бомбардирането на родния им град през 1945 година, какво общо виждат сред японското и българското общество.
Лабиринти от Хирошима до Ню Йорк
Сред моментите, които най-вече са съдействали към известността на Хиро Камигаки и Дайсуке Мацубара, е когато печелят доверието на New York Times Magazine и рисуват корица за тях във значим брой, с който афишират редизайна си.

Тогавашният арт шеф на New York Times Magazine Арем Дуплесис ангажира студиото на Хиро и Дайсуке,, със заданието да основат такава корица, която като я хване читателят, да се вгледа и да я учи най-малко пет минути. Двамата съумяват да изпълнят концепцията точно тъй като Ню Йорк е изрисуван през учудения взор на един японец - лабиринт от здания, пътища и мостове, уреди - безчет дребни архитектурни и инженерни елементи. Това са детайлите, с които нюйоркчани толкоз доста са привикнали, че, забързани, не ги виждат.
Реклама
Същия жанр на изрисуване на картини с голям брой елементи и цветове виждаме и в книгите на Хиро Камигаки - " Детектив Пиер взема решение случая ", " Мистерии в лабиринтената кула " и " Съкровището на Небесния палат ". Напомнят на вимелбух книгите, които идват от немската традиция - безчет елементи, детайли, герои и малко или никакви думи. Случаят с детектив Пиер не е тъкмо подобен, тъй като има и текст, само че стилистиката е сходна. " Вилембух не са познати в Япония, по-скоро използваме термина - " наситени или обитаеми ", може би тъй като японските градове са толкоз гъсто обитаеми ", споделя Дайсуке. И двамата допълват, че към момента отличник в това отношение е Токио, тъй като страната им е извънредно централизирана.
Да изрисуваш контузиите
" Всъщност, когато бяхме в България предишния септември, с цел да изучим улиците ви и да се подготвим за " Лабиринтът на София ", бяхме впечатлени от архитектурата, тъй като атомната бомба унищожи всички остарели здания в Хирошима, ние живеем измежду нови небостъргачи ", споделя Хиро.

Освен постройките погубени са и доста човешки животи, контузията сигурно остава и през днешния ден в японското общество (в началото на август ще се отбележат 78 години от бомбардировките). " Много деликатно се учи в учебно заведение този стадий от историята ни - децата знаят, че Съединени американски щати са ни нападнали, само че учат и че Япония е била съдружник на нацистка Германия. Затова през днешния ден несъмнено няма ненавист към американците, има ненавист към войната като цяло . Днешното японско общество е извънредно пацифистки настроено ", изяснява Камигаки.

И задава контравъпрос - по какъв начин България осмисля и преподава комунистическото си минало. Според него пътят, който са минали като общество в преправяне на контузията, е бил дълъг. " Той е почнал още когато американските войски са окупирали Япония - не мисля, че чак са ни промили мозъците, по-скоро сме минали трънливия и дълъг път на осъзнаване на всички аспекти на войната ", споделя художникът.
" Лабиринтът на София " е показан посредством галерия в " Квадрат 500 " до 20 юли. Реклама
Признава, че се е замислял и за исторически книги и направления - въпреки всичко героят му детектив Пиер пътува с машина на времето. Въпреки че сега двамата илюстратори са заети със основаване на цялостна визия за турнето на рок група, неотдавна са довършили видеоигра по личните си истории, а сега на камерата ми демонстрират и последните коректури по японски учебници, над които работят. Забелязвам, че цветовете са по-убити и пастелни от тези, с които съм привикнала от книгите им. " Да, това е новата наклонност тази година, леко измити цветове, връщане към стилистиката на 80-те години. Това е извънредно очевидно в Япония - от облеклата до игрите и даже до галактическите пъзели, над които работим ", споделя Хиро.

Но той страни от трендове и моди, споделя, че е залитал през годините и се е повлиявал от едно или друго течение, само че характерният му жанр постоянно е взимал превес, а той е доста друг от познатите ни манга илюстрации.

" Тази година мисля, че се реализира върхът на минимализма, което ми наподобява към този момент на мързел - художниците рисуват с по две линии, които даже ги мързи да ги дорисуват и пресрещнат. Трендът е в посока все по-сурово и неизпипано. " Ако стилът е отражение на характера или качества като деятелност и мързел, то двамата илюстратори от IC4DESIGN би трябвало да са неуморни. Следва стихия от смях и ръкомахания пред камерата, включва се и тяхна колежка да ревизира какво се случва. " Въобще не си представяйте, че съм претенциозен, в действителност е доста изтощително да се рисуват всички тези елементи и детайли, само че процесът ми оказва помощ да се съсредоточвам и възпитавам. Точно противоположното на това, което съм по принцип. "

С тези самобитни пътешествия по света и посредством изобразяване на карти и лабиринти Хиро стартира още като младеж, който се е изкачвал на рид близо до града си, следил го е от високо и си е мечтаел да пътува. " Първият път, когато нарисувах карта на София, беше по покана на компанията Eurospeed, които писаха, че са ни почитатели. Тогава още не бях идвал физически, преглеждах фотоси и карти в интернет и в този момент като се сетя, доста ме е гняв, че тогава не знаех за жълтите павета. " След като към този момент е бродил из нашите улици и е проучил в детайли достоверните традиции, свързани с кукерите и розите, художникът се въодушевява да покаже на неговите сънародници, че визията за България не би трябвало да се лимитира единствено до киселото мляко.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР