На премиерната прожекция на филма Жени на ръба на нервна

...
На премиерната прожекция на филма Жени на ръба на нервна
Коментари Харесай

Темите на PhotoEspana '23: изкуство, околна среда и джендър

На премиерната прожекция на кино лентата " Жени на ръба на нервна рецесия " на кинофестивала във Венеция през 1988 година залата от самото начало избухва в смях и овации. Възторженият банкет на комедията и премията за най-оригинален сюжет бележат окончателния успех на интернационалната сцена за испанския режисьор Педро Алмодовар, споделя тогава италианският кинокритик и шеф на " Мостра " от 2011 година до през днешния ден Алберто Барбера. Неофициален основен воин в седмия филм на Алмодовар, сходно и на предходните, е Мадрид. " През 1987 година, когато написах сюжета за този филм, Мадрид беше един ваучър. Демокрацията беше пристигнала в страната ни 10 години по-рано и най-забавната и хедонистична страна на испанския темперамент беше избухнала. Щастлив съм, че бях млад в тези години. Моите филми от 80-те отразяват този гърмеж на независимост, който освети всичко ", споделя Алмодовар в оповестената от Taschen книга за цялостното му творчество.
Мария Барранко, Роси де Палма, Педро Алмодовар и Лолес Леон, 1988 Автор: Jordi Socias
На премиерната прожекция на кино лентата " Жени на ръба на нервна рецесия " на кинофестивала във Венеция през 1988 година залата от самото начало избухва в смях и овации. Възторженият банкет на комедията и премията за най-оригинален сюжет бележат окончателния успех на интернационалната сцена за испанския режисьор Педро Алмодовар, споделя тогава италианският кинокритик и шеф на " Мостра " от 2011 година до през днешния ден Алберто Барбера. Неофициален основен воин в седмия филм на Алмодовар, сходно и на предходните, е Мадрид.

" През 1987 година, когато написах сюжета за този филм, Мадрид беше един ваучър. Демокрацията беше пристигнала в страната ни 10 години по-рано и най-забавната и хедонистична страна на испанския темперамент беше избухнала. Щастлив съм, че бях млад в тези години. Моите филми от 80-те отразяват този гърмеж на независимост, който освети всичко ", споделя Алмодовар в оповестената от Taschen книга за цялостното му творчество.
Мария Барранко, Роси де Палма, Педро Алмодовар и Лолес Леон, 1988 Автор: Jordi Socias
Сега огромната галерия " Мадрид, креативна хроника на 80-те " във Fundacion Canal de Isabel II до 20.08 (вход свободен) подчертава точно върху десетилетието, което най-добре изяснява динамичния прогрес на Мадрид в културната, обществената, художествената и икономическата област.

Изложбата е самопризнание за изумителната креативна галактика в испанската столица, станала известна като Movida Madrilena, която " заразява " останалата част от страната и способства уверено за образа на днешна Испания, споделят уредниците.
Магистралата M-30 през 80-те. Източник: Javier Campano, Vegap, Мадрид, 2023 Реклама
Повече от триста фотоси, картини, вестници, списания, плакати, обложки на плочи, реклами и телевизионни клипове пресъздават образна хроника на музиката, киното, изкуството, политиката, модата и живота на едно от най-плодотворните и вълнуващи десетилетия в актуалната испанска история. Изложбата съответствува и с 40-годишнината от учредяването на Comunidad de Madrid (или Мадридската самостоятелна област) на 25 февруари 1983 година
Роберто Фернандес. Входа на Mercado de la cebada, Plaza de la Cebada, 1986 Фотограф: Fernando Arguello
Изложбата е част от XXVI интернационален фестивал на фотографията и образните изкуства PhotoEspana, който продължава три месеца .

Официално един от най-големите фотофестивали в Европа продължава до 3 септември, само че някои от изложбите остават отворени чак до ноември. PhotoEspana е също автентичен и прелестен метод за опознаване на разнообразни квартали, защото участващите музеи, галерии и публични пространства са разпръснати из целия град. Входът за множеството изложения е свободен.

Освен всичко останало фестивалът кани феновете да разсъждават и да вземат отношение по водещите тематики в тазгодишното издание, а точно изкуство, околна среда и полова еднаквост. Организаторите напомнят, че тези тематики вълнуват фотографите от дълго време.
Неделя в квартала Azca, Nuevos Ministerios, 1989 Източник: Miguel Trillo, Vegap, Madrid, 2023 Реклама
Провокативните фотоси на Алис Остин (1866 - 1952) и околните ѝ приятелки, в това число и партньорката ѝ в живота Гертруд Тейт, демонстрират нейната сензитивност в оспорването на обществените функции на половете, което слага фотографията ѝ в напълно актуален подтекст. Изложбата Deconstructing Gender остава в Museo Nacional del Romanticismo до 3 септември (вход свободен). Една от първите и най-плодовити американски фотографки, Остин остава в историята като създател с присъщ естетически нюх и бунтарство, коeто скъсва с рестриктивните мерки на викторианското общество. На 11-годишна възраст Остин получава първия си фотоапарат от собствен родственик.
Дейзи Елиът с велосипед, към 1895 Автор: E. Alice Austen Източник: Collection Of Historic Richmond Town
С помощта на собствен чичо тя още от ранна възраст усвоява техниката, нужна за развиването на нейното творчество, на което посвещава 40 години непрекъсната работа с повече от осем хиляди изображения. Сред тях е серията, направена за книгата Bicycling for Ladies на ирландската суфражетка Мария Уорд, която трансформира велосипеда в знак на правото на дамите да гласоподават.

За да означи 35-годишнината на испанското си издание, Vogue разгласи посредством платформата PhotoVogue състезанието " Испанската жена: актуален портрет на мощ и хубост ". Така списанието търси нови, изгряващи гласове, които съставляват бъдещето на стилната снимка и които със своите изображения оформят " многолик, актуален и нов портрет на испанските дами ". От основаването на PhotoVogue през 2011 година в интернационален проект хиляди фотографи, актьори и образни създатели, както фенове, по този начин и експерти, са взели участие в плана, който съгласно своите основатели предизвиква една по-справедлива, по-етична и приобщаваща фешън промишленост. Изложба с резултатите ще бъде показана на улиците в Мадрид през септември, по време на към този момент обичайна Vogue Fashion´s Night Out.

Водещият детайл в изложбата Vanitas, Marina Abramovic (В Circulo de Bellas Artes до 3 септември, вход 5 евро) е видеоинсталацията " Седем смърти ", отдадена на оперната легенда Мария Калас, от чието рождение през 2023 година се навършват 100 години. Абрамович употребява за насочна точка седем от най-значимите арии на сопраното, в които основната героиня умира. Личната си артистична интерпретация на любовта и гибелта Абрамович демонстрира в мощно въздействаща видеоинсталация с дълготрайност два часа. Заедно с други свои фотографии сръбската артистка концентрира върху груповата фикс идея по гибелта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР