Автомобилните застраховки са доминиращи на пазара у нас, но все

...
Автомобилните застраховки са доминиращи на пазара у нас, но все
Коментари Харесай

5+1 важни предимства на застраховката „Живот“

Автомобилните застраховки са преобладаващи на пазара у нас, само че от ден на ден хора осъзнават, че застраховайки своите живот и здраве, дават успокоение и финансова сигурност на себе си и околните си.

Тази позитивна наклонност се удостоверява от постоянния растеж на животозастрахователния пазар, изключително след пандемията, която накара хората да се замислят за отбрана на живота и здравето си.

Позитивно е развиването при капиталовите животозастраховки в следствие от търсенето на по-изгодни други възможности за спестяванията в изискванията на ниски лихви по депозитите.

С цел да подкрепи потребителския избор на подобаващ животозастрахователен артикул Асоциацията на българските застрахователи изготви управлението.

То включва какви са изгодите и смисъла от животозастраховките, както и главните типове, предлагани на нашия пазар – рискови, капиталови и спестовни, животозастраховки по заем. Детайлно са прегледани техните специфики и са показани параметрите и изискванията, на които би трябвало да се обърне внимание при избор на животозастраховка.

От Асоциацията оферират 5+1 преимущество на застраховката „ Живот “:
Финансова отбрана в тежки моменти
„ Дано на мен не се случи... “ – евентуално всеки си го е казвал във връзка нечие злощастие. Но беди се случват, животът ни го потвърждава всеки ден.

Загубата или сериозната контузия на обичан човек, опората в фамилията, е тежко събитие. Отвъд тъгата, то идва с отрицателни финансови последствия. Разбираемо е - загубата на приход в фамилията, изключително в случай че е главният, се отразява тежко върху метода и стандарта на живот.

Вероятно всеки човек би желал да спести на околните си в случай че не тъгата, то най-малко финансовите проблеми в такива тъжни моменти.

Разумното решение, с което да дадем успокоение и на себе си, и на своите близки, би било подписване на животозастраховка, преди всичко за този член на фамилията, който обезпечава главния приход.

Така в тежка обстановка, обвързвана с живота и здравето на застрахования, околните му ще могат да разчитат на сумата по застраховката, с цел да посрещнат компликациите.

Въпрос на самостоятелно желание е кой тип животозастраховка да изберем. Основните са рискова животозастраховка и смесени животозастраховки – спестовна или капиталова.

Всеки тип има своите преимущества и специфики.

Рисковата животозастраховка е като „ човешко Каско “ – застрахователната сума се изплаща при осъществил се риск за живота и здравето ви по полицата – главният е гибел от акцидент или заболяване, като в множеството предложения се покрива и загуба на работоспособност.

С други думи – този тип животозастраховка се състои единствено от „ рисков “ съставен елемент, по тази причина след приключване на периода на полицата не получаваме назад пари.

При спестовните или капиталовите животозастраховки към рисковия съставен елемент се прибавя и още един -спестовен/инвестиционен. Така с изключение на отбрана при тежко събитие, тези артикули дават опция да заделяме средства за по-продължителен интервал от време и които ще получим след приключване на периода на застраховката.

Спецификата на продуктите естествено се отразява и върху наградата по застраховката. Логично, поради неналичието на „ пестелив “ съставен елемент, цената на рисковата животозастраховка всекидневно е по-ниска от наградата по спестовните или капиталовите животозастраховки.

Но пък те дават опция да подсигурим средства за значимите за нас неща.

Финансова опора за сбъдване на дълготрайните ни проекти
Наред с обезпечаване на застрахователна отбрана по тежки опасности, свързани с живота и здравето ни, те ни оказват помощ да финансираме дълготрайните си проекти - било то за обучение на децата, за пенсионния интервал или друго.

Такава е и задачата на детските и женитбени животозастраховки. По своята същина това са дълготрайни артикули, като посредством тях спестяваме и влагаме в интервал на 10-20 години или повече.

И тук би трябвало да посочим едно значимо, само че сякаш „ прикрито “ преимущество – те ни постановат „ спестовна дисциплинираност “ посредством задължението за постоянно заплащане на наградата, по-голямата част от която отива за нашите инвестиции/спестявания.

Разбира се, може да прекратим предварително животозастраховката си, само че всекидневно в такива случаи губим пари, изключително в случай че го създадем в по-ранен интервал през периода на полицата.

Можем да употребяваме данъчни облекчения при застраховка „ Живот “
Няма човек, който да не желае да заплаща по-малко налози и надлежно да се радва на по-голям наличен приход. Застраховка „ Живот “ дава такава опция.

Най-общо, облекчението се употребява по следния механизъм: годишната данъчна основа, която в действителност е основата за пресмятане на налога, се понижава с избрана сума, в тази ситуация общ брой от платените през годината награди по застраховка „ Живот “.

Сумите, с които може да се понижи данъчната основа, са лимитирани до 10 % от нея.

Ето на процедура по какъв начин се пресмята данъчното облекчение:

Нека приемем, че годишната ни данъчна основа е 20 000 лева – това е брутният годишен приход, понижен с платените осигуровки.

Максималната сума, която можем да плащаме за животозастраховка и да употребяваме данъчно облекчение, е 2000 лева (10% от данъчната основа). Сумата от 2000 лева ще се приспадне от данъчната основа и тя ще стане 18 000 лева Така, при размер на налога от 10%, вместо 2000 лева ще платим 1800 лева налог и на процедура осъществяваме спестовност в размер на 200 лева

Трябва да сме наясно, обаче, че изискуем финален налог, когато в края на периода на полицата получим уговореното застрахователно заплащане. Размерът на окончателния налог при контракти със период до 15 години е 10%, а при тези със период над 15 години – 7%.

Доходите от наградите, за които не е употребено данъчно облекчение, не се таксуват с финален налог.

Защита при неплатежоспособност на осигурител
Важен, само че евентуално не необятно прочут факт е, че по сходство на влоговете в банките и вземанията по животозастраховките на едно лице са обезпечени до 196 000 лева при положение на банкрут на осигурител.

Вземанията включват и тези за откупна стойност, за връщане на застрахователна награда по осигурителен контракт, който не е бил подписан или не е влезнал в действие, или при предварително преустановяване на контракт.

Институцията, която подсигурява този механизъм, е Гаранционният фонд, посредством управлявания от него „ Обезпечителен фонд “. Средствата в него се набират главно от годишни вноски на застрахователите по всяка лавица „ Живот “ – рискова или различен тип.

Вземанията по полиците „ Живот “ са предпазени от наложително осъществяване
Това значи, че в случай че поради отговорности към кредитори, към вас е заведена процедура за наложително осъществяване правосъдният реализатор не може да наложи запор върху вземанията ви по лавица „ Живот “. Тази отбрана се ползва във връзка с заплащанията на осигурител при положение на застрахователно събитие по полицата.

При спестовните и капиталовите животозастраховки се отнася и до сумата, изплащана при „ доживяване “ с настъпване падежа на полицата. Така, даже и да сте в тежка обстановка поради неизпълнени отговорности към кредитори, вие или вашите наследници може да разчитате на сумата по вашата застраховка „ Живот “.

Но отбраната от наложително осъществяване не обгръща някои други вероятни заплащания от страна на застрахователя към вас, като изплащането на откупна стойност по контракта (при предварително преустановяване на осигурителен договор), отпущането на заем или връщането на недължимо преведени застрахователни награди.

В противоположен случай застрахователните контракти елементарно биха могли да се употребяват за укриване на средства и увреждане ползите на кредиторите.

Сигурност и отбрана по ваша „ мярка “, съгласно вашите потребности
Житейските и финансовите условия при всеки от нас са разнообразни, надлежно разнообразни са потребностите ни за отбрана от опасности, свързани с нашето здраве и живот. Различни са и персоналните житейски цели, чието сбъдване желаеме финансово да подсигурим.

Добрата вест е, че застраховките „ Живот “ в общия случай могат да се индивидуализират, с цел да отговорят най-адекватно на потребностите, а и на опциите ни. Наш е изборът за каква сума да се застраховаме, кой да е срокът на полицата, дали и какъв брой да спестяваме и влагаме, като несъмнено има и някои условия и ограничавания.

Освен главните опасности – гибел и трайна нетрудоспобност – има разновидности да се покрият и спомагателни, като краткотрайна нетрудоспобност, заболяване, акцидент и други. В взаимозависимост от политиката на обособените компании това може да стане като тези опасности се прибавят към полицата или посредством подписване на обособени застраховки за тях.

Ако сме се спрели на разновидността капиталова животозастраховка, то ние имаме избор в какво да влагаме парите си.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР