Австрийският вътрешен министър Карл Нехамер заяви, че събраните досега доказателства

...
Австрийският вътрешен министър Карл Нехамер заяви, че събраните досега доказателства
Коментари Харесай

Анализ на атентата: Защо точно Виена и профил на терориста

Австрийският вътрешен министър Карл Нехамер съобщи, че събраните до момента доказателства не дават индикации, че е имало втори нападател при терористичната офанзива във Виена, съобщи Асошиейтед прес.
Още по тематиката
Министърът сподели, че видеозаписите не дават доказателства за още един терорист , взел участие в нападението, макар че това не може да се изключи.

По думите на Нехамер, следователите не престават да изследват видеозаписи от мястото на престъплението, които бяха предоставени на полицията от жители. " Засега не можем изрично да кажем, какъв брой нарушители носят отговорност за осъщественото ", добави министърът, представен от ТАСС.

Двадесетгодишният нападател, разпознат като Куйтим Файзулаи, с двойно поданство на Австрия и Северна Македония, бе убит от полицията минути след началото на офанзивата нощес, която управляващите дефинираха като ислямистко екстремистко нахлуване. При нападението починаха четирима души.

Нехамер съобщи, че броят на ранените се е нараснал до 22 . Той сподели, че 14 души, свързани с нападателя, са арестувани за разпит, след претърсвания на 18 жилища във Виена и покрайнините й.

Извършителят на офанзивата е съумял да " заблуди " програмата за дерадикализация, в която е бил включен поради опит да замине за Сирия и да се причисли към " Ислямска страна ", както и натоварените с наблюдението му чиновници, съобщи министърът, представен от Франс прес.

Нападателят е бил обезвреден от въоръжени служители на реда за девет минути, откакто на място бил извикан екип от особено полицейско поделение, сподели Нехамер и добави, че без тяхната интервенция е можело да има още жертви, съобщи Ройтерс.

Министърът съобщи, че преди офанзивата Файзулаи е качил на страницата си в Инстаграм фотография, на която театралничи с две от оръжията , употребявани по-късно от него при нападението. " (Заподозреният) е носел подправен колан с експлозиви, автомат, револвер и мачете за осъществяване на тази отвратителна офанзива против почтени жители ", добави Нехамер.

Австрийските управляващи към момента се пробват да открият, дали не се приготвят нови терористични офанзиви. Жителите на Виена бяха призовани, в случай че е допустимо през днешния ден да си останат вкъщи, а децата да не вървят на учебно заведение. Тази заран в града бяха мобилизирани 1000 служители на реда.

Междувременно специалистът по тероризъм Николас Щокхамер от Виенския университет прави разбор след кървавия атентат за какво тъкмо австрийската столица беше определена за място на терористичния удар?

Той вижда две аргументи за това: от една страна Виена е относително " лесна цел " и защото е седалище на интернационалните организации, това я прави " атрактивна цел за терористите ".

Според Щокхамер, с който беседва публицист от електронното издание на " Кроненцайтунг ", вестника с максимален тираж в страната, непосреден формален мотив за това деяние е повторното издание на карикатурите на Мохамед във Франция. От този миг опасността от гнет в цяла Европа е " доста по-голяма ".

Сравнявайки го с последните терористични атентати в Париж, Дрезден и Ница, специалистът вижда във виенския атентат " качествена разлика " с тях. " Докато на всички места бяха употребявани удари и хладно оръжие, във Виена беше употребявано огнестрелно оръжие ", разяснява специалистът и продължава: Виена е относително лесна цел, полицията не се вижда по този начин постоянно както в други градове. " Заради свободния метод на живот беше решено полицейските патрули да не бъдат тежко въоръжени, както е в други европейски градове ".

От друга страна Виена е дипломатически център и столица на неутрална страна, а и заради географското си местонахождение в сърцето на Централна Европа градът се намира в интернационалния фокус на внимание. Широкия интернационален отзив Щокхамер пояснява като удостоверение на своята теза.

Експертът е на мнение, че атентатът е бил заплануван за по-късен миг , само че заради локдауна, започващ в среднощ понеделник против вторник, е бил осъществен прибързано. Планирането на сходен акт изисква подготовка, която може да продължи от няколко дни до две седмици, в случай че става дума за проведена клетка. В този случай (засега се допуска, че е причинителят е работил сам) подготовката трае по-дълго. Чрез пандемията от ковид, част от силите на реда и защитата са ангажирани с надзор на популацията дали и по какъв начин съблюдава ограниченията, наложени за ограничение на пандемията.

Атаката не е безусловно непредвидена , тъй като в минали години имаше редица произшествия, както и няколко осуетени атентата. " Виена не е остров на блажените, както я назовават мнозина ", разяснява Щокхамер. Чуждестранни служби за сигурност са отправяли неколкократно предизвестия, в Австрия ислямистките среди са " относително ясно изразени ". " Що се отнася до миграцията в по този начин наречения халифат (Сирия и Ирак), Австрия е на четвърто място в Европа ", споделя той. Общо 320 бойци са отпътували от Австрия за Сирия и Ирак.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР