Австрийският президент Александър Ван дер Белен си осигури втори шестгодишен

...
Австрийският президент Александър Ван дер Белен си осигури втори шестгодишен
Коментари Харесай

Австрийският президент си осигури преизбиране след първия тур

Австрийският президент Александър Ван дер Белен си обезпечи втори шестгодишен мандат през днешния ден, като завоюва изрично болшинство от гласовете на изборите и избегна втори тур, заяви Ройтерс, представена от NOVA. Според прогнозите, основани след преброяването на съвсем всички подадени гласове, като се изключи тези по пощата той печели още след първия тур.

78-годишният някогашен водач на Зелените се снабди с необятна известност, внушавайки успокоение по време на национална рецесия, в това число след разпадането на държавното управление през 2019 година и оставката на канцлера Себастиан Курц преди година поради обвинявания в корупция, които Курц отхвърли.

Крайнодясната Партия на свободата (ПСС) беше единствената партия в Народното събрание, която издигна претендент против Ван дер Белен, който през 2016 година завоюва доста по-тежка конкуренция против конкурент от ПСС.

Австрийският президент извършва значително церемониална роля, само че има и необятни пълномощия: президентът е главнокомандващ на армията и може да уволни цялото държавно управление или канцлера.

" Абсолютно болшинство значи повече гласове от всички останали (кандидати) взети дружно и човек би трябвало да се отнася към това доста съществено. Изобщо не бях сигурен, че това ще се случи, само че се случи и съм доста удовлетворен ", сподели Ван дер Белен пред националната телевизия ORF.

След като 95% от гласовете, подадени в изборните секции бяха преброени, прогнозата на социологическата организация SORA за ORF, основана на това броене, сложи Ван дер Белен преди всичко с 56,1% от гласовете и позволена неточност от 1,1 процентни пункта. Най-близкият му противник е Валтер Розенкранц взе 17,9 %.

" Александър Ван дер Белен в действителност съумя да си подсигурява още на първия тур, че ще бъде идващият президент. Поздравявам го за това ", сподели Розенкранц пред ORF.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР