Австрийски икономист твърди, че протестите в България и в Сърбия

...
Австрийски икономист твърди, че протестите в България и в Сърбия
Коментари Харесай

Австрийски икономист: Протестите в България ще се превърнат в сериозен проблем за политическия елит

Австрийски икономист твърди, че митингите в България и в Сърбия може да се разпространят и в други балкански страни и да се трансфорат в сериозен проблем за политическите елити на тези зле ръководени страни. Той счита още, че икономическата назадничавост на тези страни в изискванията на пандемия надали не се трансформира в преимущество.

Коронавирусът основава големи проблеми във всички страни в Югоизточна Европа, споделя Марио Холцнер, изпълнителен шеф на реномирания Институт за интернационалните стопански съпоставения във Виена. Пред репортерката на ARD Андреа Беер той изяснява:

" Колкото и да е необичайно, за някои страни от района се оказва, че тяхната икономическа назадничавост се явява като преимущество в тази ситуация. Страни с към момента огромен селскостопански бранш и висок дял на земеделско самозадоволяване, които не са толкоз подвластни от туризма и от интернационалната търговия, по време на сегашната пандемия ненадейно се оказват в по-изгодна обстановка. И тъй като при тях изходното ниво е много по-ниско, икономическите загуби надлежно няма по какъв начин да бъдат толкоз чудовищни. "

Според Холцнер, това важи най-много за Косово, Босна и Херцеговина и за част от Албания. В същото време Черна гора и Хърватия, които са мощно подвластни от туризма, се натъкват на доста съществени усложнения. Защото преди пандемията в тези две страни туризмът генерираше към ¼ от Брутният вътрешен продукт.

Емиграцията на младите ще продължи да е сериозен проблем

Пандемията от Ковид-19 още веднъж образно показва сбърканото развиване в някои браншове. Най-вече - в занемареното, изостанало и безрезултатно опазване на здравето. Холцнер счита, че антиправителствените митинги в България и в Сърбия са директно свързани с този проблем:

" В началото на пандемията таман страните в Югоизточна Европа взеха най-масивните и най-строгите ограничения - най-малко в Европа. Там цареше огромен боязън, че заради извънредно неприятното положение на опазването на здравето просто няма различен вид, с изключение на строги ограничавания. "

Той прецизира обаче, че тези ограничавания бързо бяха смекчени, в това число и поради провеждането на избори, както в Сърбия. Австрийският икономист напомня, че както Сърбия, по този начин и останалите страни в района, които още не членуват в Европейски Съюз, страдат от една и съща хронична болест: от ден на ден хора си търсят шанса в чужбина. В средносрочна и дълготрайна вероятност таман емигрирането на толкоз доста най-вече младежи ще бъде най-тежкият проблем за балканските страни, безапелационен е Марио Холцнер. Той изяснява и за какво казусът е толкоз сериозен: когато младите напущат, обществата доста по-бързо се състаряват и надлежно стават още по-неконкурентноспособни по отношение на по-развития Запад. И въпреки всичко милионите емигранти са и извънредно значим стопански фактор за своите страни, тъй като всяка година превеждат милиарди евро и долари в родината - и по този метод компенсират изцяло изчезналите и напълно алегорични обществени помощи в тези страни.

Пандемията извади на показ слабостите на политическите, икономическите и обществените системи в балканските страни. Ето за какво Марио Холцнер счита, че е допустимо да има и още митинги: " А това последователно се трансформира в сериозен проблем за политическите елити там ", обобщава специалистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР