Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в интервю за телевизия

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в интервю за телевизия
Коментари Харесай

Тези пари не се дават на Украйна: Какво разкри Зеленски в интервюто си за Ей Би Си Нюз

П резидентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи в изявление за телевизия " Ей Би Си Нюз " (ABC News), чийто екип го придружаваше по време на посещаване в една от лечебните заведения в град Харков, че са нужни няколко спомагателни системи за противовъздушна защита " Пейтриът " (Patriot), с цел да може Харков да бъде предпазен от съветски офанзиви , съобщи Укринформ.

" Ситуацията е доста сериозна. Не можем да си позволим да загубим Харков. Всичко, от което се нуждаем, са две системи " Пейтриът ". Русия няма да може да окупира Харков, в случай че разполагаме с тях ", акцентира украинският президент.

Според Зеленски през последните няколко дни стотици хора са били убити и ранени на фона на новата съветска атака северно от Харков. Голям брой от починалите в боевете са били локални поданици на района, по тази причина за него е било значимо да пристигна в Харков и да поддържа украинските войски. 

" Виновен е светът. Те дадоха опция на (руския президент Владимир) Путин да окупира (украинската територия). Но в този момент светът може да помогне ", съобщи Зеленски, отговаряйки на въпрос дали Съединените щати са  отговорни за протичащото се в Харков.

Zelensky: Russia won’t occupy Kharkiv if Ukraine gets two Patriot systems
— Ukrinform-EN (@Ukrinform_News)
Журналистът от " Ей Би Си Нюз " означи по време на диалога си с украинският президент, че огромна част от американците са обезпокоени от това какъв брой пари се изразходват за подкрепяне на Украйна и че в годината на президентския избор това ще бъде един от главните въпроси, върху които ще се съсредоточат американските гласоподаватели. 

" Тези пари не се дават на Украйна ", отговори Зеленски. " Това са пари, които се харчат в американски фабрики, основават се американски работни места... И ние не просто се борим за нашата независимост. Ако не беше Украйна, това щеше да е друга страна ", добави той.

По време на работната си обиколка в Харковска област Зеленски се срещна и с бойците от 92-ра обособена щурмова бригада на въоръжените сили на Украйна и ги награди с държавни оценки, оповестиха от президентската пресслужба.

" Бих желал да ви помоля да предадете моята признателност на вашите приятели от 92-ра бригада. Вие не позволихте на врага да премине, вие сте мощни воини. Благодарен съм и на другите бойци от Харков, които се борят в състава на други бригади за отбраната на Украйна. Днес ние сме тук, на тази толкоз важа ос. Благодаря ви, дръжте се! Пожелавам ви мощ, победа и здраве на вас и вашите фамилии и другари ", сподели Зеленски.

Украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко упрекна през днешния ден съветските войски, че отвличат цивилни и са умъртвили един кротичък жител във Вовчанск, Харковска област, съобщи ДПА.

" Станаха известни първите случаи на убийства на цивилни от страна на съветските военни ", написа Клименко в канала си в " Телеграм ".

Според украинския министър на вътрешните работи съветските войски са умъртвили гражданин на Вовчанск, който се е опитал да избяга и не се е подчинил на съветските заповеди. На други хора в града е било попречено да изоставен селището, като " са били отвлечени и вкарани в изби ", написа той.

Тези изказвания не може да бъдат тествани посредством самостоятелен източник и все още няма неотложен отговор от страна на съветските сили, отбелязва ДПА.

Преди близо седмица Русия стартира нова огромна атака в Североизточна Украйна. Руските войски съумяха да окупират редица селища по границата в Харковска област.

Украйна стартира да изтегля цивилното население в района. Поради тежките стълкновение към град Вовчанск обаче не всички съумяха да бъдат изведени на безвредно място.

Вовчанск се намира на към 5 километра от съветската граница, отбелязва ДПА.

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР