Австрия изгони четирима руски дипломати от посолството във Виена и

...
Австрия изгони четирима руски дипломати от посолството във Виена и
Коментари Харесай

Проф. Зигфрид Беер: Натискът на ЕС за налагане на енергийно ембарго е голям, Австрия се опитва да лавира

Австрия изгони четирима съветски дипломати от посолството във Виена и от генералното консулство в Залцбург. Това не е честа процедура за алпийската република.

" Австрийското министерство на защитата се е трансформирало в отдел на ГРУ ", написа във връзка изгонването на съветските шпиони " Файненшъл таймс ". А легалната резидентура на съветските служби във Виена е една от най-големите в света . В деветмилионна Австрия упълномощените съветски дипломати са близо 300. Виена е седалище на редица интернационалните организации.

" Това прави столицата изключително привлекателна ", споделя проф. Зигфрид Беер от университета в Грац , където е създател и шеф на Австрийския център за разбори на разследващите служби.

" Като историк би трябвало да кажа, че Съветският съюз беше може би най-важната окупационна мощ в Австрия след края на Втората международна война . Защото беше най-опасната поради риска сталинският комунизъм да се трансферира в Австрия. През десетте години от края на войната до основаването на австрийската република Виена се трансформира в плацдарм на западните и руските секрети служби. Съветските окупатори се изтеглиха едвам след основаването на републиката през 1955 година. Русия като правоприемник на Съветския съюз остава международна мощ, поръчител на сигурността на неутрална Австрия .
Между Австрия и Русия няма изключително тесни политически връзки, за разлика от стопанската система. Икономическите ни връзки са интензивни, изключително в енергетиката, и изключително във връзка с природния газ. Русия е главен снабдител на синьо гориво, което прави австрийската външна политика внимателна по отношение на Москва . Дори бих споделил със податливост към проруско държание .

Към това се прибавя авторитетната крайнодясна " Партия на свободата ", която идеологически не би трябвало да е близка до Москва, само че от 5-6 години е главен проводник на Кремъл в Австрия. Тази партия беше до скоро в ръководството. Дори освен това - по времето на първото държавно управление на канцлера Курц " Партията на свободата " държеше всички силови министерства. Така се завързаха политически другарства с Путин и неговото обграждане. Путин беше чест посетител в Австрия, даже беше на сватбата на тогавашния външен министър.

Когато стартира войната в Украйна, Австрия внезапно се оказа в нежеланото състояние дълго да се колебае, преди да се сплоти към обща позиция против съветската инвазия. Без отговор обаче остава въпросът, какви ще са последствията за страната. Натискът на Европейски Съюз за налагане на енергийно ембарго е огромен, а Австрия се пробва да лавира , тъй като е мощно подвластна от съветските газови доставки. "

" Малката Москва " назовават съветския анклав във виенския квартал Донаущад, зародил през 80-те години към съветското посолство . На повърхност от 40 хиляди квадратни метра с изключение на посолството и дипломатическите жилища се намират съветско учебно заведение, тенис кортове, лекоатлетическа писта, футболно игрище и супермаркет, където се заплаща в рубли. Никой не знае с акуратност, какъв брой са съветските шпиони в Австрия. Но евентуално знаете, каква информация събират, проф. Беер?

" Всичко! В Австрия може да получите всякаква информация, която е от интерес за руснаците. Виена е седалище на редица интернационалните организации. В Австрия са показани куп водещи международни компании. Тук имате достъп до всевъзможни западни технологии, които са от необикновен интерес за руснаците.

Има доста информация, която съветските служби търсят - освен за Австрия, а по-скоро за целия район. Виена е идеалната локация, обърната и на изток, и на запад. Нещо повече - това важи освен за съветските служби, а и за новите играчи от Азия . "

По-известни са немските политици, които след края на политическата кариера заеха добре платени висши постове в огромни съветски компании. Не вършат изключение и австрийските, като някогашните канцлери Кристиян Керн и Волфганг Шюсел, и някогашният финансов министър Ханс-Йорг Шелинг. След серия кавги редица западни служби отхвърлиха да си сътрудничат с австрийските сътрудници поради заплахата сензитивна информация да изтече непосредствено към Москва.

" Искам да подчертая, че има огромна разлика сред вътрешното и военното разузнаване. Военните се оправят добре, за разлика от вътрешната работа, организацията за сигурност, която се наложи да бъде преструктурирана поради серията скандални приключвания на информация.

Атентатът на 2-ри ноември 2020 година извади на бял свят доста кавги, в това число и за изтекла информация към Москва. Реформата към този момент дава плодове, в случай че желаете даже и поради настоящия случай с изгонените съветски шпиони. "

Шпионажът в действителност не е неразрешен, стига да не накърнява австрийските ползи. Но не обезпечава ли Австрия прекомерно положителни условия, като дава безпроблемно дипломатически статут на руснаци с потвърдено агентурно минало?

" Австрийското гостолюбие се изчерпва. Оттук нататък непознатите шпиони към този момент няма да са толкоз добре пристигнали във Виена . Гоненето на непознати дипломати в действителност не е австрийски специалитет , това се случва доста рядко, тъй като постоянно сме се опитвали да разгадаем казуса без шумни кавги. Австрия не може да си разреши да се лиши от съдействието с партньорските служби, тъй като сме дребна страна, нашите служби са недофинансирани и разчитаме доста на сътрудниците. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР