Австралийският октопод може да държи ключа в борбата с една

...
Австралийският октопод може да държи ключа в борбата с една
Коментари Харесай

Лекът за меланома може да се крие в отровата на австралийския октопод

Австралийският октопод може да държи ключа в битката с една от най-сериозните форми на меланом, заяви Българска телеграфна агенция, като цитира научно изобретение.

Международно изследване откри ранни доказателства, че съединяване в отровата на локалния тип южен песъчлив октопод, може доста да забави развиването на заболяването. Изследователите също по този начин откриха, че отровата може да помогне в битката с лекарствената устойчивост при пациенти с меланома с разновидност в BRAF гена, която е обвързвана с към половината от всички случаи на болестта.

Екипът, управителен от Мария Икономопулу, тества противотуморните свойства на синтетично основани съединения.

" Разгледахме отровни съединения, получени от разнообразни морски животни, само че особено пептидът от австралийския южен песъчлив октопод се отличаваше със способността си безвредно и дейно да се насочва към меланомни кафези с разновидност в BRAF гена при предклинични модели ", изяснява тя.

Икономопулу изрази вяра, че откритията ще обезпечат основата за целеустремено, по-малко токсично лекуване.

" Все още е доста рано. Но тези открития дават вяра, че този пептид от октопод може да бъде създаден при лекуване на рак, като може безвредно и дейно да се ползва даже в доста високи дози ", добавя тя.

Икономопулу споделя, че доста пациенти не са реагирали на съществуващите лекувания при меланом с разновидност на BRAF гена.

" Целевите лекувания и имунотерапията усъвършенстват резултатите, само че продължаващите проблеми с лекарствената токсичност и устойчивост попречват цялостния им триумф против рака ", сподели тя.

Според нея са нужни доста повече проучвания, защото " изследването ни демонстрира, че това съединяване от отровата на октопода има мощен лечебен капацитет ".

Изследователите също по този начин желаят да проучат дали съединението е дейно при други ракови болести с разновидност на BRAF гена, в това число тези на простатата, дебелото черво и други

Проучването е оповестено в октомврийския брой на " Бритиш джърнъл ъв фармаколъджи ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР