Австралия допусна огромна грешка, коментира френският посланик в събота, след

...
Австралия допусна огромна грешка, коментира френският посланик в събота, след
Коментари Харесай

Френският посланик: Австралия направи огромна грешка със сделката за подводници

Австралия позволи голяма неточност, разяснява френският дипломат в събота, откакто бе отзован в Париж , откакто в интерес на различна договорка за нуклеарни подводници със Съединени американски щати и Англия, оповестяват " Франс 24 " и " Ройтерс ".

" Мисля, че това беше голяма неточност, доста, - защото това не е контракт, а партньорство , което трябваше да се основава на доверие, взаимно съгласие и откровеност ", сподели дипломат Жан-Пиер Тебо сподели пред публицисти в Канбера.

Австралия съобщи в четвъртък, че ще анулира съглашението, подписано през 2016 година за френски стандартни подводници и вместо това ще построи минимум осем подводници с нуклеарна мощ с американска и английска технология , откакто реализира тристранно партньорство за сигурност.

Франция назова анулирането на договорката - на стойност 40 милиарда $ през 2016 година, която през днешния ден би коствала доста повече - удар в гърба и привика своите посланици от Съединени американски щати и Австралия.
 Франция отзова посланиците си от Съединени американски щати и Австралия
Франция отзова посланиците си от Съединени американски щати и Австралия

Заради отхвърли на Австралия от контракта за френски подводници…

" Бих желал да имам машина на времето, в случай че е допустимо, и да не попадна в обстановка в такава невероятна, тромава, несъответстваща неавстралийска обстановка ", сподели Тебо.

" Много съм печален, че съм заставен да напусна, въпреки че би трябвало да се направи преоценка. "

Австралия съобщи, че съжалява за отзоваването на френския дипломат и че прави оценка връзките с Франция и ще продължи да се ангажира с Париж по други въпроси.

" Австралия схваща дълбокото отчаяние на Франция от нашето решение, което бе взето в сходство с нашите ясни и обявени ползи за национална сигурност ", съобщи представител на външния министър Марис Пейн.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс сподели, че Франция е " жизненоважен съдружник " и че Съединени американски щати ще се ангажират в идващите дни за разрешаване на разликите.

Спорът бележи най-ниската точка в връзките сред Австралия и Франция от 1995 година, когато Канбера стачкува против решението на Франция да възобнови нуклеарните опити в Южния Тих океан и отзова посланика си за съвещания.
 Белият дом схваща Франция за отзоваването на посланика
Белият дом схваща Франция за отзоваването на посланика

Съединени американски щати: Франция е най-старият ни съдружник, споделяме демократични полезности и ангажимент с световните предизвикателства
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР