Австралиец, станал неволен свидетел на яростните протести в Турция, описа

...
Австралиец, станал неволен свидетел на яростните протести в Турция, описа
Коментари Харесай

Протестите превърнаха Истанбул във военна зона: Смърт, счупени кости и извадени очи

Австралиец, станал несъзнателен очевидец на гневните митинги в Турция, разказа обстановката като военна зона и я съпостави с насилието в Ивицата Газа. Антъни Карасулас, от австралийския град Армидейл, сега работи в немска болница в Таксим, Истанбул. Демонстрантите, по неговите думи, влизат в конфликти с полицията от петък насам. Всичко стартира като митинг против план за реорганизация, който прерасна в огромна проява срещу ислямисткото държавно управление на премиера Реджеп Ердоган. Карасулас споделя, че обстановката е „ в действителност откачена “. „ Последните три дни са напряко откачени. Демонстрантите са издигнали барикади в жанр френската гражданска война по всички огромни улици и подстъпи към всичките публични места. Тук е като във военна зона “, споделя той пред Ей Би Си.

Турското вътрешно министерство удостовери, че стотици хора са били ранени по време на вълненията. При това Карасулас прибавя, че има и смъртни случаи, само че държавното управление ги пази в загадка. „ Знам от болничното заведение, че има смъртни случаи, множеството поради проблеми с дишането, като композиция от газ и астма. Също има доста ранени. Знам, че жена е изгубила окото си поради гумен патрон, различен е трябвало да бъде опериран по неотложност поради кръв в мозъка, още веднъж повода е гумен патрон. Няколко други са признати с контузии по главата. Има доста хора със счупени кости “, сподели той.

Карасулас даже си е купил противогаз, ако конфликтите продължат. Той показа, че дружно с другари се е включил към митингите през почивните дни и настроението по време на тях е било „ потресаващо “. „ Хиляди върху хиляди скандират и подвигат барикади, складират на стратегически места вода, която да бъде употребена по-късно, когато газът бъде пуснат още веднъж в приложимост. Тези момчета не се майтапят, когато вършат протести “, споделя той.

Неговите другари, в това число и съпругите и братовчедите им, са мощно стимулирани. „ Те споделят, че това е първият път, когато нещо такова се случва на тяхното потомство. Никога не съм виждал толкоз доста хора на едно място през целия си живот. Никога не съм виждал да са толкоз доста и устремени в една единствена цел “, продължава описа си австралиецът.

Карасулас прибавя, че настроението е положително, че хората желаят политическа смяна и всеки знае защо стачкува. Това не е първият път, когато Карасулас става директен очевидец принуждение отвън страната си. Миналата година той е бил в Ивицата Газа по време на израелската акция за бомбардировки на палестински екстремисти.

Той изрази мнение, че обстановката на Таксим се поуспокоява, само че акцентира, че напрежението се резервира. „ Градът е в безпорядък. Боклук има на всички места... в действителност ми припомня на Газа, само че без експлозивите “, прибавя той. Според австралиеца, в случай че Тайип не отстъпи, ескалацията е съвсем неизбежна. „ Не става въпрос за всеобщи вълнения, както споделя Ердоган. Хората просто желаят да бъдат чути от държавно управление, което не чувам, не счита, че е длъжно “, споделя още очевидецът. /БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР