Знаково име на корейския авангард, първият асоцииран артист на престижния

...
Знаково име на корейския авангард, първият асоцииран артист на престижния
Коментари Харесай

Кралицата на корейската ъндърграунд сцена идва за първи път в България

Знаково име на корейския авангард, първият асоцииран актьор на влиятелния Театър дьо ла Вил в Париж от азиатска страна и една от най-интересните фигури на актуалната танцова сцена, хореографът Еън-Ми А гостува за първи път в България. Тя ще показа новия си театър " Дракони " н а 3 юни от 19:30 часа в Дом на културата " Борис Христов ", Пловдив.

Завладяващо театрално създание с присъединяване на млади танцьори от разнообразни страни в Азия, " Дракони " ни води до магично и невиждано до момента бъдеще. Спектакълът е една от най-големите продукции, част от дебютното пролетно издание на фестивала за актуален танц One Dance Week, което ще се организира от 13 май до 6 юни.

Билетите за " Дракони " са към този момент в продажба в мрежата на Epaygo и на касите на Easypay в цялата страна.


Повече за " Дракони "

В свят, до известна степен към този момент доминиран от азиатската модерна поп просвета (от BTS до Black Pink и Squid Game), новият театър на Еън-Ми А показва младото потомство съумява да откри място на обичайния корейски танц в актуалната поп просвета. Участват 13 танцьори, представители на поколението Z, които идват от Япония, Индонезия, Тайван, Южна Кoрея и Малайзия, 6 от които ще забележим на сцената под формата на холограми. Заедно те основават ново време-пространство, населявано от митичния Дракон. Фигура, която в азиатската просвета е знак на трансцендентната мощ, насладата и шанса, а в западния свят – свързвана с облика на злото, което би трябвало да бъде победено. И по този начин, тонът е заложен за завладяващо осъществяване, което прилича калейдоскоп от форми, цветове и ритми, в екстравагантния жанр, който е запазената марка на " непослушното дете " на корейския танц.

" Работих интензивно, изследвайки доста разнообразни райони на Азия, с цел да намеря и схвана по-добре танцьорите, родени след 2000-ната година и навършването на пълноправие в свят, към този момент ръководен от технологиите " – споделя Еън-Ми А.


Повече за Еън-Ми А:

Творческият маршрут на Еън-Ми А е белязан както от проучването и проучването на шаманската традиция, по този начин и от многото години, прекарани в Ню Йорк с Пина Бауш (която я кани доста пъти във Вупертал). Тя е космополит, фигура от авангарда, само че също по този начин и хореограф на формалната гала по откриването на Световното състезание по футбол през 2002 година в Тегу (Корея) и с предложения от най-големите фестивали и театри в света.

" Аз съм хореограф, който танцува, основава костюми, декори и прави ръчен труд. Това е моята техника за оцеляване в капиталистическото общество. Аз съм танцьор и предавам благополучие, което не може да се купи с пари. Това е моя отговорност, както и наслада " – споделя Еън-Ми А в изявление пред Korean Times.

Като студентка тя взе участие в демонстрациите, които поставят завършек на военния режим в Южна Корея. Завършва изящни изкуства в фамозния университет Ewha Womans в Сеул, а в същото време учи и обичайни корейски танци. Един ден среща по улиците на Сеул шаман, който танцува и пее с цялата си вътрешна мощ. Тогава схваща, че би трябвало да основава достоверно изкуство, идващо единствено от самата нея. В следствие се открива в Ню Йорк, където продължава образованието си в Tisch School of the Arts и стартира да се занимава професионално със актуален танц. Еън-Ми А прави своя дебют с " Paper Steps " и основа компанията си Eun Me Ahn Company през 1988 година

Във Франция екстравагантният ѝ жанр е открит през 2013 година със спектакъла Princess Bari. След това тя става постоянен посетител на фестивала Paris Quartier d’Été и на Théâtre de la Ville, които показват поредност от произведения, от Dancing Grandmothers до Dancing Teen Teen, които са настояща фотография на актуалното общество в Южна Корея. През 2015-2016 година Франция и Южна Корея отпразнуват 130 години от началото на дипломатическите си връзки със особено събитие– l’Année France-Corée 2015- 2016 (Годината Франция-Корея 2015-2016). В този интервал Еън-Ми А печели влиятелната премия Prix Culturel France-Corée 2015 за приноса си към разпространението на актуалния корейски танц във Франция, връчена от Посланика на Република Корея във Франция. През 2018 година още веднъж приковава международното внимание с интерпретацията си на севернокорейски танц (North Korea Dance by Eun-me Ahn), който от десетилетия е незабележим на интернационалната танцова сцена, а през същата година става и първият асоцииран актьор на влиятелния Театър дьо ла Вил в Париж от азиатска страна.

Още от СЦЕНА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР