Авиоиндустрията премина през дълго и трудно пътуване, но след много

...
Авиоиндустрията премина през дълго и трудно пътуване, но след много
Коментари Харесай

Самолетите на бъдещето

Авиоиндустрията мина през дълго и мъчно пътешестване, само че след доста десетилетия в играта за някои и единствено няколко години за други, фирмите за произвеждане на самолети са по-близо от всеки път до задачите си да намерят идеалния баланс на размер, скорост и дизайн, което ще води човечеството в идната фаза на въздушното пътешестване.

Независимо дали става въпрос за футуристичен суборбитален аероплан, който може да пътува с повече от 15 000 благи в час, или изцяло задвижван с електричество летящ хотел, това са някои от самолетите, които може да забележим в небето ненапълно в близкото бъдеще.

1. Хибридно-електрическият аероплан на Zunum

Производител: Zunum Aero

Характеристика: Хибрид

Приблизителни индустриални разноски: > $4 милиона

В Съединените щати способността да се лети сред дребни градове с лекост е нещо, което до момента е убягвало на пътуващите. Основана през 2013 година и подкрепена от Boeing, както и от JetBlue Technology, Zunum Aero създаде аероплан, който е планиран да помогне в битката с по-дългите от нужното пътувания, на които пасажерите са принудени да се впуснат.

Zunum имаше за цел своите хибридни самолети да транспортират пасажери на разстояние до 700 благи до всяко едно от 15 000+ летища в Америка и беше планиран да остави дребен екологичен отпечатък посредством цялостно прекосяване към електрическо транспортно средство, откакто бъде създадена подобаващата технология за акумулатори. За страдание, Zunum Aero не съумя да види визията си да се осъществя, защото производителят на самолети приключи активността си през 2019 година

2. AW609

Производител: Leonardo S.p.A (преди AgustaWestland)

Характеристика: Технология Tiltrotor

Прогнозирана индустриална цена: Неизвестна

AW609 на Leonardo S.p.A е планиран да сплоти скоростта на турбовитлов аероплан и опциите за излитане/кацане на хеликоптер, с цел да сътвори аероплан с накривен мотор, подобаващ за гражданския бранш. Още през далечната 2002 година започнаха тестванията на първия първообраз, само че ще мине още доста време, преди този аероплан да получи своя документ.

12 години по-късно, през 2014 година, започнаха сертификационни полети, когато AW609 взе първия си клиент на демонстрационен полет. Захранван с бензин, а не с електричество, самолетът с тилтротор на Леонардо може да доближи скорост от 337 благи в час и височина от 30 000 фута. След 2 десетилетия очакване AW609 да бъде приключен, се чака той най-сетне да бъде показан някъде през идващите няколко години.

3. Boeing Blended Wing Body Airlifter

Производител: Boeing

Характеристика: Смесено крило

Прогнозирана индустриална цена: Неизвестна

Когато проектират транспортно средство за земя, море или въздух, производителите от много време се обръщат към природата за ентусиазъм. Години наред самолетите са проектирани да имитират небесните птици, само че може би дизайнерите са гледали на неверния терен. Може би трябваше да гледат към морската птица - скатът.
 Boeing краткотрайно стопира доставките на Dreamliner
Boeing краткотрайно стопира доставките на Dreamliner

Причината - подозрения в качествата на един от съставените елементи на самолета

И въпреки всичко, в своята концептуална фаза, самолетът със смесено крило (BWB) на Boeing наподобява като нещо от научнофантастичен филм. Очевидното преимущество на дизайна на самолета е увеличената аеродинамика, само че неговата неповторима форма също по този начин обезпечава на самолета спомагателен повдигащ резултат, който другите дизайни пропущат - отсам и името " Airlifter ".

4. Самолет 787-9 Dreamliner

Производител: Boeing

Характеристика: По-дълги полети без прехвърляне

Прогнозирани индустриални разноски: $145 милиона* (2018)

Boeing 787 не е просто широкофюзелажен двумоторен реактивен аероплан, той е " Dreamliner " и с всеки нов модел фантазията става все по-добра. Един от по-скорошните модели на Boeing в серията, 787-9, има обсег от 8 786 благи и скорост от 560 благи в час.

През годините Boeing продължава да се стреми да дава на своите клиенти допустимо най-хубавото обслужване и в този момент тази услуга включва транспорт на 280 пасажери на 17-часов полет без спиране от Пърт, Австралия, до Лондон, Англия. Свят без продължителни летищни преноси към този момент не е просто фантазия, той е действителност.

5. Конкорд

Компания-производител: British Aircraft Corporation & Sud Aviation

Характеристика: Свръхзвукова скорост

Прогнозирана индустриална цена: $25 милиона (1971)

След като извърши първия си тестов полет през 1969 година и публично влезе в употреба през 1976 година, Concorde се отличава с това, че е първият свръхзвуков пътнически аероплан. Между 92 и 128 пасажери съумяха да летят на Concorde едновременно, а тези, които го направиха, бяха задоволени да пътуват с 1354 благи в час.

За тези, които считат вкъщи, тези пасажери са пътували с повече от два пъти скоростта на звука, само че пътуването със свръхзвукова скорост си има цена. Двупосочен билет от Лондон до Ню Йорк би ви коствал 8 000$ през 1997 година (приблизително 13 000 $ през 2021 г.). След 27 години работа, Concorde беше пенсиониран през 2003 година

6. Spaceliner

Производител: German Aerospace Center

Характеристика: Суб-орбитално пътешестване

Прогнозирани индустриални разноски: $33 милиарда

За тези, които са имали други неща в мозъка си през 2021 година и са го пропуснали, гражданската галактическа конкуренция доближи нови висоти през юли, само че вместо да се изстреля в суборбита за разглеждане на обекти, като " Blue Origin " на Джеф Безос или " Unity " на Ричард Брансън 22 ", Германският аерокосмически център желае да употребява суборбитално пътешестване, с цел да води хората по-бързо до техните дестинации за пътешестване.
 Наследникът на Concorde - свръхзвуковият Overture, прави първи полет през 2025 година
Наследникът на Concorde - свръхзвуковият Overture, прави първи полет през 2025 година

Полетът сред Лондон и Ню Йорк с него ще лишава по-малко от три часа и половина

Захранван от 11 течни ракетни мотора за многократна приложимост, Spaceliner, планиран от Германия, ще се изстреля отвесно в суборбитата на Земята. Веднъж там, самолетът ще стартира високоскоростно плъзгане, достигайки скорости от Mach 20 (15 000 благи в час), до момента в който се спуска към своята дестинация. Пътуването на пасажер от Лос Анджелис до Лондон ще бъде кратко до не повече от час.

7. Aerion AS2

Производител: Aerion

Характеристика: Свръхзвукова дарба

Прогнозирани индустриални разноски: $120 милиона*

Пътуването с частен аероплан е привилегия, на която се радва дребен % от човечеството. През 2023 година обаче, когато стартира производството на Aerion AS2, частните самолети, както ги познаваме, ще бъдат изменени вечно. Говори се, че Aerion AS2, или " Синът на Конкорд ", ще може да измине разстояние от 4200 морски благи, като поддържа скорост от Mach 1,4.

Отделянето на CO2 на AS2 има капацитета да бъде понижено посредством GE моторите на свръхзвуковия аероплан с до 85% вследствие на 100% стабилно авиационно гориво, което употребява. Aerion цели да пусне своя AS2 в употреба до 2026 година и ще може да пътува от Ню Йорк до Лондон за по-малко от 4,5 часа с 8-12 пасажери на борда.

8. Boom Supersonic

Производител: Boom

Характеристика: Достига Mach 2,2

Прогнозирани индустриални разноски: 200 милиона $

През 2003 година Concorde, британско-френският свръхзвуков аероплан, извърши последния си полет - което значи, че са минали съвсем 2 десетилетия, откогато е имало цивилен аероплан, който може да се движи със свръхзвукова скорост. Базираният в Денвър стартъп, Boom, има за цел да постави завършек на този изсъхнал интервал до 2026 година с " Overture ".

Със своите мотори, които се създават от Rolls Royce, свръхзвуковият аероплан на Boom е предопределен да може да пътува с Mach 2,2 (или малко повече от два пъти скоростта на звука). Пътувайки с тези скорости, 55-те пасажери на Overture могат да доближат дестинации по света за половината от времето, което им лишава в този момент.

9. A220-500

Производител: Airbus

Характеристика: Повече пространство

Прогнозирани индустриални разноски: <$91,5 милиона

Airbus A220 е флотилия от теснофюзелажни самолети, които побират 5 в един ред седалки, които са необятни минимум един фут и половина, осигурявайки задоволително персонално пространство за пасажерите. За разлика от по-старите модели във флота, които доближиха най-много от към 130 пасажери, новият модел A220-500 ще има най-малък потенциал от 150.

Както се вижда в тази ситуация с Airbus A220-500, повече пасажери не постоянно значат по-малко пространство. Освен просторните седалки, този аероплан ще има по-големи отделения над главите, както и по 2 прозореца на ред, вместо нормалния.

10. Vahana

Производител: Airbus

Характеристика: Самопилотиран

Прогнозирана индустриална цена: Неизвестна

Vahana е едноместен аероплан за градски превоз, който може да се движи нагоре и надолу отвесно, като дава на пътуващите да построяват топ направления за пътешестване от горната страна до постройката в множеството огромни градове. Вместо да се зареждат с гориво, както множеството самолети, 8-те електрически мотора на Vahana работят посредством 38kWh батерия. Ако това не е задоволително впечатляващо, то е и изцяло самостоятелно.

Воден от интелигентните датчици в носа си, Vahana е кадърен да маневрира без водач през градското небе с лекост. Самопилотираният градски превоз на Airbus има обсег от малко над 30 благи и с крейсерска скорост от близо 120 mph може да води пасажерите до техните дестинации за една четвърт от времето, което би им лишило, в случай че вместо това пътуват с кола.

11. CityAirbus

Производител: Airbus

Характеристика: Самопилотиран

Прогнозирана индустриална цена: Неизвестна

С цел един ден да създаде изцяло електрически аероплан, Airbus работи интензивно през последните няколко години в изследване и създаване на по-малки междуградски " демонстратори ", които имат за цел да реалокират пътуването от пътя до небето. Носейки се над града със скорост 75 благи в час, CityAirbus просто може да бъде бъдещето на споделеното пътешестване.

CityAirbus е изцяло електрическо устройство за отвесно политане и кацане (eVTOL) и със своите 8 електрически мотора е всъщност просто по-голяма версия на Vahana, само че с потенциал за четирима пасажери, вместо за един. CityAirbus ще може да лети на по-големи дистанции от Vahana, достигайки дистанции до 50 благи с едно зареждане, като в същото време предава нулеви излъчвания по пътя.

12. Alice Commuter от Eviation

Производител: Eviation

Характеристика: Напълно електрически

Прогнозирана индустриална цена: $4 милиона*

Подобно на това, което хората от Zunum Aero са имали поради с техния електрически хибриден аероплан, израелският стартъп Eviation също има проекти да употребява по-малки летища в интерес на локалните пасажери. Alice е планиран да настани комфортно 9 души и да ги транспорти до локални дестинации, без неудобството на по-големите летища, като в същото време прави това на една четвърт от цената.

Alice е електрически пътнически аероплан, който ще има способността да пътува над 500 благи с лекост при крейсерска скорост от над 250 mph. Омер Бар-Йохай, създателят и основен изпълнителен шеф на Eviation, искаше да сътвори " първия в света напълно електрически аероплан за " пътешестване до работното място " и през 2023 година, в случай че Alice получи документ, както беше планувано, той би съумял.

13. NASA X-57 Maxwell

Производител: НАСА

Характеристика: Напълно електрически

Прогнозирана индустриална цена: Неизвестна

Преди няколко години НАСА създаде самодейност на стойност 790 милиона $, която, в случай че всичко върви по проект, ще размени актуалните търговски самолети с екологични електрически. Името на програмата е " Нови авиационни хоризонти ", а единичният пътнически, изцяло електрически, X-57 (или Maxwell) е един от нейните прототипи.
 Boeing със договорка за близо $8 милиарда във... Виетнам
Boeing със договорка за близо $8 милиарда във... Виетнам

Авиолиниите на комунистическата страна ще се оборудват с 50 нови самолета

X-57 има 14 електрически мотора, които ще употребява за политане и кацане, само че единствено двата му най-външни мотора ще бъдат употребявани, до момента в който се движи в небето със скорости до 275 mph. Maxwell работи с най-малък звук и нулеви излъчвания по време на полет, да не приказваме, че работи с към 30% по-малко от актуалните други възможности.

14. Pipistrel Alpha Electro

Компания-производител: Pipistrel

Характеристика: Електрически

Прогнозирани индустриални разноски: $93 600

В конкуренцията за електричество Pipistrel, словенският производител на самолети, беше първият със своя двуместен Alpha Electro, който към този момент е в произвеждане. Захранван от своя електрически мотор с водно изстудяване, електрическите разноски на Alpha Electro са единствено към 10% от това, което биха били, в случай че вместо това се зарежда с бензин.

277-те паунда LiPo батерийни кафези на Alpha Electro имат задоволително сила за малко повече от 60 минути полет, само че откакто е на земята, са нужни единствено към 45 минути, с цел да се презареди батерията изцяло. Ако това не е задоволително бързо за вас, батерията на самолета може да бъде заменена единствено за 5 минути. В момента Alpha Electro е единственият в света " наличен в комерсиалната мрежа електрически аероплан ".

15. Райт Електрик

Продуцентска компания: Wright Electric

Характеристика: Електрически

Прогнозирана индустриална цена: Неизвестна

Основана през 2016 година и кръстена на братята, които революционизираха въздушния превоз, американската започваща компания Wright Electric си партнира с EasyJet, с цел да създаде напълно електрически аероплан, който е предопределен да има потенциал да транспортира почти 186 пасажери на полети които покриват обсег до към 300 благи.

2021 година беше огромна година за Wright 1, защото през есента на 2021 година Wright Electric стартира да тества своя нов електрически мотор с 2700 к.с., който е предопределен да усили обсега му три пъти до 900 благи. С цел самолетът му да бъде пуснат в употреба до 2030 година, първият действителен тест на Wright Electric ще пристигна през 2023 година, когато компанията възнамерява да изпрати своя аероплан с нулеви въглеродни излъчвания и ниски разноски за гориво на встъпителния му тестов полет.

16. Боинг 777Х

Производител: Boeing

Характеристика: Сгъваемо крило

Прогнозирани индустриални разноски: $442,2 милиона

Boeing неотдавна създава нов Dreamliner за флота си - подобен, който ще бъде по-голям и по-луксозен от всеки от предходните му модели. Този многокласен, широкофюзелажен аероплан с две пътеки е в положение да лети по-далеч от двата, 747 и A380, като в същото време транспортира сред 384 и 426 пасажери, само че единствено тъй като има по-голям потенциал за пасажери, това не значи, че има по-малко място.

Пътниците ще имат задоволително място за предпазване на движимостите си в " супер-големите " отделения над седалките, както и повече място за краката в по-широката зона на кабината. Creme-de-la-creme е сгъваемото крило на 777X, което се огъва под ъгъл от 90°, с цел да се побере по-лесно в по-малки товарни докове.

17. Celera 500L

Производител: Otto Aviation

Характеристика: Аеродинамика

Прогнозирани индустриални разноски: $5 милиона

Celera 500L или " Bullet " е аероплан с един дизелов мотор V12 с елегантна форма и заоблени извивки, които усъвършенстват неговата аеродинамика, като по този метод му разрешават да изгаря по-малко гориво и го прави по-енергийно ефикасен от своите съперници. " Bullet " има място за 6 пасажера и е съвсем 6,5 пъти по-евтин за опериране на час от други бизнес самолети със същия размер.

Проектиран да се движи със скорости до 460 mph, " Bullet " до момента е съумял да доближи най-много от към 251 mph. Въпреки това, откакто остават малко повече от 3 години до стартирането на Celera 500L в продажба, към момента има задоволително време да се отстранят пречупванията и да се форсира " Bullet ".

18. Boeing Transonic Truss Braced Wing (TTBW)

Производител: Boeing

Характеристика: крило с опорни скоби

Прогнозирана индустриална цена: Неизвестна

НАСА и Боинг работят дружно по програмата SUGAR (Subsonic Ultra Green Aircraft Research) през по-голямата част от последното десетилетие. Наскоро съдействието сред двата колоса в промишлеността приключи с откриването на концепцията Transonic Truss-Braced Wing, която разрешава по-голям обсег на крилата.

Първоначалните проекти за TTBW на Boeing предвиждаха той да се движи сред 0,70 и 0,75 Маха, само че посредством потребление на дългите 170 фута сгъваеми крила на самолета и скобите, които ги поддържат, се счита, че достигането на Мах 0,80 е реалистична опция - което го прави освен най-високолетящият концептуален аероплан TTBW, само че и най-бързият.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР