Аварийните светлини са предупредителен сигнал. Основната им задача е да

...
Аварийните светлини са предупредителен сигнал. Основната им задача е да
Коментари Харесай

Аварийните светлини не се използват за „благодаря“!

Аварийните светлини са сигнален сигнал. Основната им задача е да предизвестяват или да притеглят вниманието на другите участници в придвижването. Те играят значима роля за сигурността на придвижването, само че доста постоянно не се употребяват по предопределение. Шофьорите употребяват най-вече спешните светлини, когато паркират на неразрешени места. Това се прави, с цел да се дефинира прекъсването като наложително и да се предотврати приемането на санкция.

В същото време към наложително прекъсване на " спешни " би трябвало да се прибягва единствено при положение на техническа нередовност на автомобила или заплаха, а не при прекъсване за персонални потребности на лидера. Доста постоянно водачите употребяват „ спешните светлини “ и като сигнал за „ признателност “ към останалите участници в придвижването. Законодателството обаче разрешава потреблението на предупредителни светлини единствено в съответни случаи. Какво споделят Правилата за придвижване по пътищата?

Предупредителните светлини съгласно разпоредбите за придвижване би трябвало да бъдат включени:

при положение на наложително прекъсване на пътя заради техническа нередовност
при положение на прекъсване по искане на полицейски чиновник
заради заслепяването на лидера от фаровете на колата против него
по време на ръководство на транспортно средство с механически неизправности
на транспортно средство, което се тегли
на всички моторни транспортни средства в колоната в случай че се наложи спешно прекъсване на на пътя
при положение на пътнотранспортно произшествие

Предупредителните светлини би трябвало да се употребяват единствено по предопределение в горепосочените случаи, а не за основаване на тип наложително прекъсване при паркиране на неразрешено място или за изложение на „ признателност “ към други участници в придвижването. В случай на нарушаване на тези правила в Закона за придвижване по пътищата даже е планувана санкция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР