Атлантическият съвет на България призова Народното събрание бързо да ратифицира

...
Атлантическият съвет на България призова Народното събрание бързо да ратифицира
Коментари Харесай

Атлантици с призив към парламента

Атлантическият съвет на България прикани Народното събрание бързо да ратифицира протокола към съглашението с Румъния за air policing, по силата на което от румънската територия ще могат да навлизат съюзнически самолети, с цел да защитят въздушното ни пространство.

Подобна стъпка е изключително нужна на фона на ескалиращото напрежение в черноморския район поради скупчването на съветски военни в Крим и по границата с Украйна, показват атлантиците.

" На 18 март 2021 година сред България и Румъния беше подписан Протокол за изменение и допълнение на " Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Румъния по отношение на презгранични интервенции за Air Policing ". Протоколът е утвърден с решение на Министерския съвет от 16 декември 2020 година и доразвива и надгражда Споразумението сред държавното управление на България и държавното управление на Румъния по отношение на презгранични интервенции за защита на въздушното пространство от 2011 година " - припомнят от АСБ.

След ратификация от парламентите на двете страни трети страни-членки на НАТО, основани на териториите на България и Румъния, ще могат да реализират презгранични интервенции в осъществяване на задания по защита на въздушното ни пространство.

" Това е изключително значимо през днешния ден, когато напрежението в района ескалира поради съветските дейности в и към Украйна. Русия продължава и с провокативните си полети към въздушното пространство на страни от НАТО. Обезпокоени сме, че досега не виждаме към момента в Народното събрание да е импортиран от Министерския съвет законопроект за ратификация. Не откриваме и такова решение за внасяне на Министерския съвет. " - означават от неправителствената организация.

От АСБ се обръщат към всички народни представители, които в своите предизборни акции са поели ангажимент за създаване на по-силна българска защита в НАТО, да подемат самодейността и да положат старания за допустимо по-бърза ратификация на документа.

" Ако има закъснение, следва виновните институциите (Министерството на защитата и Министерския съвет) да бъдат задължени да действат бързо и експедитивно с преписката! " - приканват от АСБ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР