Атентат и опит за убийство - това потвърди заместник-директорът на

...
Атентат и опит за убийство - това потвърди заместник-директорът на
Коментари Харесай

Ясен Тодоров: Взривното устройство е било за убиване, не за сплашване

Атентат и опит за ликвидиране - това удостовери заместник-директорът на Националната следствена работа Ясен Тодоров в предаването " Денят стартира " на Българска национална телевизия случилото се през вчерашния ден с кортежа на основния прокурор Иван Гешев. Тодоров сподели още, че се работи по всички вероятни версии след гърмежа. Той беше безапелационен, че с цел да се стигне до тук сигурно има пропуски на службите. Според него, взривното устройство е било за ликвидиране, а не за заплашване. 

" Това е мнението на експертите и специалистите от Специализирания отряд за битка с тероризма. Неофициално е взето и мнението на водещ международен специалист по антитероризъм и гърмежи. Ако се наложи в хода на следствието публично ще се изиска помощ от такива експерти, в случай че не се оправим със силите и средствата. Макар и в начална, следствието е в доста напреднала фаза. Работи се по всички вероятни версии ", разясни Ясен Тодоров, зам.-директор на Националната следствена работа.

Според прокуратурата, данни от следствието няма да бъдат изнасяни - това може да се прави с позволение на наблюдаващия прокурор, сподели още Тодоров и добави:  " По първични данни, това е 3-килограмов тротилов еквивалент, ориентиран гърмеж с осколки. Доста професионално осъществяване, тъй като автомобилът, с който се е придвижвал основния прокурор, гърмежът е задействан тъкмо тогава, когато минава автомобилът около него. Със сигурност това е планувано мероприятие, подготвяно доста дълго време с няколко участници ".

Той нито удостовери, нито отхвърли информацията от през вчерашния ден, че по различен маршрут има открито друго взривно устройство.

" Подготовката е била доста сериозна, тъй като е уцелен един подобен миг, в който може би и самата зоркост към основния прокурор е била понижена. Предния ден се връща от Украйна, вижда се за малко със фамилията си и на идващия ден пътува за Турция, този ден е празничен и... За да се стигне до този гърмеж, очевидно има пропуски на доста места ", добави Ясен Тодоров.

Според него, в случай че през вчерашния ден основният прокурор не се е движил с брониран автомобил, през днешния ден ще е трябвало Висш съдебен съвет да свика изключително съвещание и да открие процедура по желание на на нов основен прокурор. Днес ще се извърши още един оглед на местопроизшествието, ще се създадат експертизи и нов оглед на автомобила, добави Тодоров. 

Вижте целия диалог във видеото

Инфо: Българска национална телевизия

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР