Атаките срещу главния прокурор се засилват, по всяка вероятност той

...
Атаките срещу главния прокурор се засилват, по всяка вероятност той
Коментари Харесай

Гешев вади тайните на политиците

Атаките против основния прокурор се ускоряват, по всяка възможност той ще е залогът за бъдещи обединения

В последните дни основният прокурор Иван Гешев се трансформира в съществена цел за офанзиви от разнообразни партии, които рядко намират общи допирни точки по множеството значими процеси в страната. Неочаквано единодушие по тематиката за надзор над държавен обвинител №1 е сигнал, че неговото премахване се е трансформирало в залог за бъдещи обединения след изборите на 2 април, а също по този начин, че външната офанзива против Гешев несъмнено се е засилила, написа „ Филтър “.

Първият залп на настъплението беше даден след разгласяването на новината, че Иван Гешев е поканен да взе участие в 71-вата годишна национална молитвена закуска, която ще бъде дадена от американския президент Джо Байдън. По традиция събитието се организира всеки първи четвъртък на февруари, като тази година то се пада на 2 февруари и се открива с одобрение на американския президент.

На закуската участват разнообразни фигури от повече от 100 страни, за които се твърди, че споделят общи морални и духовни полезности. Значимостта на проявата съгласно мнозина е противоречива, а някогашният дипломат в Америка Елена Поптодорова разясни, че поканените не отиват там на държавно посещаване, а постоянно попадат в листите след избрана лобистка интензивност. За комплицираните връзки на администрацията оттатък океана и Гешев се приказва от дълго време, а задачата пътуването му да бъде неглижирано, явно напълно не е инцидентна.

Още преди Иван Гешев да се качи в самолета за Съединени американски щати, Народното събрание одобри на първо четене промени в Наказателно-процесуален кодекс, с които се вкарва механизъм за следствие на основния прокурор. Идеята планува Следствието да бъде извадено от системата на Прокуратурата и шефът ѝ да може да проверява основния прокурор и неговите заместници.

Реклама

Атаката не спря дотук. Миналия петък беше оповестено, че стотици гласове на висши съдии от Висшия правосъден съвет са подавани от едно място през две минути. На магистратите е била обезпечена опция да гласоподават отдалечено от домовете си със особено раздадени кодове за вход в системата. Въпреки това от един IP адрес, който дава отговор на постройката на Върховен административен съд, са регистрирани 200 гласа по време на вота. Това слага под въпрос законния избор на членовете на Висш съдебен съвет и може да наложи процедурата да бъде повторена, а тогава към този момент в съвета могат да попаднат и съперници на Гешев.

По информация на медията засилената офанзива против основния прокурор е по указания основно от Америка. Едва ли инцидентно дипломат Херо Мустафа, чийто мандат изтича и през април тя ще бъде заменена от своя заместител Кенет Мартън, даде тв изявленията, акцентът върху които бе упрекът към основния прокурор. Мустафа към момента се намесва интензивно в политическия живот у нас и таман тя е била индивидът, който е избавил Nexo от проблеми оттатък океана. Дипломат №1 на Щатите у нас е упорствала да се подписа съглашение с криптобанката, защото нейните създатели и притежатели били врагове на статуквото в лицето на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Така криптотарикатите били избавени от проблеми оттатък океана поради политическата обстановка в България.

Обособяващият се фронт против Иван Гешев подсказва, че неговото премахване може би е
залог за основаването на съдружни обединения след изборите на 2 април. В най-неизгодна обстановка сега са ГЕРБ и Движение за права и свободи, които се считат за близки до Гешев, само че поддържаха концепцията за надзор над основния прокурор. Това пък значи, че най-вероятно им е било подсказано от Европа и Америка, че отстраняването на Гешев е изискване за поддръжка на страната ни.

В същото време политици от разнообразни партии и най-много Кирил Петков и Лена Бориславова, както и други значими лица от „ Продължаваме промяната “, били мощно обезпокоени защото били наясно, че Гешев разполага със скандални обстоятелства и информация за дейностите им по време на тяхното ръководство.

Враговете на основния прокурор се надяват, че в случай че той огласи сходна информация, тя ще бъде неглижирана обществено, както нормално става, когато Гешев прави разкрития за закононарушения и кавги.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР