Астрономи откриха огнена екзопланета, приличаща на Меркурий, на 360 светлинни

...
Астрономи откриха огнена екзопланета, приличаща на Меркурий, на 360 светлинни
Коментари Харесай

Астрономи откриха подобна на Меркурий екзопланета

Астрономи откриха огнена екзопланета, наподобяваща на Меркурий, на 360 светлинни години от Земята, съобщи организация Юнайтед прес интеренешънъл.

Въпреки че размерът на K2-229b надвишава този на нашата планета единствено с 20 %, масата й е 2,5 пъти по-голяма и плътността й е като на Меркурий. Тя кръжи към оранжево джудже от съзвездието Дева на разстояние над 1,6 милиона километри.

Учените от университета Екс-Марсилия във Франция потвърдиха съществуването на екзопланетата, като използваха информация от задачата за наблюдения с телескоп "К2 ".

Периодичните затъмнения в началото разкриха съществуването на планетата, сходна на Меркурий, само че специалистите имаха опцията по-точно да дефинират масата и състава й, като мериха потрепванията на светлината на оранжевото джудже, породени от гравитационното въздействие на K2-229b.

"Меркурий се отличава от останалите планети в Слънчевата система по огромното наличие на желязо - сподели астрономът Дейвид Армстронг от университета "Уоруик " - Бяхме сюрпризирани да забележим екзопланета със същата висока компактност, която сподели, че Меркурий евентуално не е толкоз рядко срещана планета, колкото мислехме ".

"Интересно е, че K2-229b е също най-вътрешната в система от най-малко три планети, макар че и трите орбитират доста по-близо до звездата си, в сравнение с Меркурий. Други открития като това ще ни оказват помощ да научим повече за образуването на тези необикновени планети, както и на Меркурий ", добави той.

Възможно е плътната природа на екзопланетата да е артикул на близостта й до нейната звезда. Температурата на K2-229b надвишава 2000 градуса Целзий. Експертите допускат, че слънчеви изригвания са премахнали атмосферата и външните пластове, като са оставили след себе си единствено компактно ядро от метал при сформирането на небесното тяло.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР