Астрономи използваха визуалната прецизност на телескопа VLT (Very Large Telescope)

...
Астрономи използваха визуалната прецизност на телескопа VLT (Very Large Telescope)
Коментари Харесай

NASA показа нови невероятни снимки на затъмняването на Бетелгейзе

Астрономи използваха образната точност на телескопа VLT (Very Large Telescope) в Чили, с цел да създадат нови невероятни фотоси на изменящата се повърхнина на аления свръхигант Бетелгейзе. В момента звездата минава през (все още необясним) интервал на затъмняване и към този момент даже не е в топ 20 на най-ярките звезди на нашия хоризонт.
Подобно на множеството свръхгигантски звезди, Бетелгейзе е динамичен обект с изменяща се светимост. Но сега яркостта, с която сияе, е едвам 36% от естественото и това към този момент е казус.

Екип астрономи от Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) в Белгия учи в детайли протичащите процеси. От месец декември 2019 година учените употребяват инструмента SPHERE, инсталиран на VLT, с цел да създадат нови фотоси на това необичайно държание. И това е крайният резултат – към този момент можем да забележим протичащото се „ преди “ и „ след “. 

Червените свръхгиганти са звезди, доста по-масивни от нашето Слънце. Те са големи и по размери, разпростряли се на стотици милиони километри (за информация – нашето Слънце е едвам 1,4 милиона километра). Именно заради тази причина свърхгигантите са с доста ниска компактност и под влияние на процесите, протичащи в недрата им, стартират да получават особени форми. Двете нови изображения на Бетелгейзе демонстрират, че колосът трансформира формата си и към този момент не прилича сфера, както бихме очаквали от една звезда. 

Учените се пробват да схванат аргументите за необичайния спад в светимостта на Бетелгейзе. Основните хипотези са две. „ Разглеждаме два сюжета на протичащото се: или се касае за изстудяване не повърхността, поради изключителна интензивност, или имаме случай с изхвърляне на прахуляк по посока нашето местонахождение “, изяснява доктор Мигел Монтарже, началник на екипа. „ Разбира се, познанията ни за алените свръхгиганти са непълни и попълването им е развой, който продължава и през днешния ден. Затова не е късно за изненади. “

Телескопът VLT има основна роля за разбирането на протичащото се със свръхгиганта. Инструментът SPHERE, с който разполага телескопът, е един от дребното, които могат да снимат звездата. Едновременно с това обаче различен екип астрономи, воден от Пиер Кервела от Парижката обсерватория, употребява инструмента VISIR на VLT, с цел да снима още едно изображение. То е направено през месец декември и демонстрира изхвърляне на прахуляк от Бетелгейзе.

Изображението демонстрира инфрачервените излъчвания, предавани от праха към Бетелгейзе. Заснето е през месец декември 2019 година. В центъра на изображението се вижда оранжева точка, която съставлява новото изображение, снимано от инструмента SPHERE и представящо повърхността на звездата; като размер тази точка се равнява почти на дистанцията сред нашето Слънце и орбитата на Юпитер. Източник: ESO/P. Kervella/M. Montargès et al.

„ Фразата, че „ ние сме просто звезден прахуляк “ може да се чуе в доста научно-популярни филми за астрономията, само че от кое място тъкмо се появява този звезден прахуляк? “, споделя Емили Кенън, докторант от KU Leuven, която работи по разбора на изображенията на Бетелгейзе, снимани със SPHERE. „ През целия си живот, надалеч преди да избухнат като свръхнови звезди, алените свръхгиганти, сходни на Бетелгейзе, синтезират и изхвърлят големи количества материя. Съвременните технологии ни дават опцията да учим тези галактически обекти, намиращи се на разстояние от стотици светлинни години. Безпрецедентната резолюция на инструментите ни ни разрешават да надникнем далеко и да се опитаме да разберем загадката, какво провокира загубата на толкоз големи количества от масата на звездите “.

Екипите не престават наблюденията на процесите, протичащи с Бетелгейзе. Благодарение на техния труд ще попълним знанията си за алените свръхгиганти.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР