От БНБ не виждаме непосредствен проблем, но виждаме потенциален риск,

...
От БНБ не виждаме непосредствен проблем, но виждаме потенциален риск,
Коментари Харесай

Управителят на БНБ: Няма проблем, но виждаме потенциален риск, свързан с ипотечното кредитиране

От Българска народна банка не виждаме непосреден проблем, само че виждаме евентуален риск, обвързван с ипотечното кредитиране, съобщи пред Българска телеграфна агенция шефа на централната банка Димитър Радев. Повод за изявлението е оповестеното при започване на седмижата задължаване на комерсиалните банки и клоновете, извършващи активност в страната, да наблюдават за най-малко шест индикатора при разпределяне и предоговаряне на заеми, обезпечени с жилищни парцели.

По думите на Радев „ в всеобщия случай и в кратковременен проект кредитополучателите няма да бъдат съществено наранени от измененията “. Той съобщи още, че в подхванатите ограничения все още няма избрани наложителни равнища, само че такива могат да се дефинират, в случай че се наложи.

„ Ние ескалираме нашите дейности във връзка с ипотечното кредитиране, като прекосяваме от режим на статистическо наблюдаване към режим на надзорно наблюдаване и отчетност със съответни наложителни условия за банките във връзка с изчисляването на най-малък набор от индикатори и методика за тяхното използване “, изясни гуверньорът на Българска народна банка.

Той изясни, че Народната банка не постанова наложителни равнища,  само че основава нужната официална рамка и механизми да го направи, в случай че това се наложи. „ Подобен метод е изцяло в духа на доктрината на Българска народна банка да приготвя бранша за работа при неподходящи развития на кредитния пазар даже вероятността от сходни развития да наподобява минимална сега “.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР