Асоциацията на индустриалния капитал в България избра нови органи за

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България избра нови органи за
Коментари Харесай

Преизбраха Васил Велев за шеф на АИКБ

Асоциацията на индустриалния капитал в България избра нови органи за ръководство.

Досегашният ръководител на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев беше избран отново за нов мандат, а негови заместници ще са Данета Желева, Никола Зикатанов, Румен Радев и Кънчо Стойчев.

В УС на Асоциацията влизат и Боян Бойчев, Кирил Бошов, Стефан Василев, Мариана Итева и Стефан Чайков.

На съвещанието беше освежен състава и на Националния и Контролния съвет на АИКБ.

Общото заседание утвърди целите в активността на АИКБ за идващите четири години. Асоциацията ще работи за възстановяване на бизнес климата в страната, повишение на конкурентоспособността на стопанската система, развиване на финансовите пазари и научно-изследователската активност и поощряване на промени в сферите на енергетиката и човешките запаси.

АИКБ смята, че макроикономическата политика на страната ни би трябвало да бъде ориентирана в три посоки - опазване на данъчния модел, ефикасен надзор над обществените разноски и сдруженията с монополно състояние на пазара и курс към Еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Асоциацията ще поддържа запазването на пропорционалния налог от 10% и размерите на осигурителните вноски.

Приоритет на АИКБ е индустриалната политика . Целта е да се поддържа развиването на стопанската система, тъй че да се основат условия за интензивен стопански напредък, а от там и растеж на приходите

Шефът на Асоциацията съобщи, че ускоряването на дейностите за въвеждане на електронно ръководство, по-доброто контролиране за свободно развиване на бизнеса, осъществяване на тактика за рационализация и цифровизация на промишлеността и насърчаването на вложенията и нововъведенията са част от целите, които страната ни би трябвало да реализира през идващите години, с цел да имаме конкурентоспособен бизнес. Това съгласно него са и главните предпоставки за нужния растеж от над 6% на Брутният вътрешен продукт, посредством който да реализираме догонващо развиване.

АИКБ слага акцент и върху развиването на финансовите пазари. Капиталовият пазар у нас може да бъде употребен за набиране на запас за финансиране на капиталови планове както на МСП, по този начин и на плановете със важен публичен интерес, в това число присъединяване в интернационалните сдружения, създаване на енергийни, индустриални мощности, както и инфраструктурни планове. Приватизационните покупко-продажби би трябвало да се реализират преди всичко през фондовата борса, в това число миноритарни дялове от държавни сдружения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР