Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) апелира за незабавно

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) апелира за незабавно
Коментари Харесай

АИКБ предлага сформирането на Икономически антикризисен щаб

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) моли за неотложно основаване на Икономически антикризисен щаб, който да набележи набор от ограничения за спасяването на българската стопанска система чрез целева поддръжка и помощ от страната за справяне със усложненията в резултат на епидемията от COVID-19 и икономическата рецесия, която те отпушват. Това се споделя в публично писмо на работодателската организация до министъра на труда и обществената политика Деница Сачева.

Като поддържа нуждата от незабавни дейности с оглед обезпечаването на сигурността на българските жители, АИКБ моли към пропорционални ограничения за поддръжка на стопанската система, на предприятията и работещите в тях.

"Нарушаването на естествената стопанска активност, на индустриални процеси и на оказване на услуги, даже и за къс интервал от време, заплашва съществено стопанската система на страната ни и може да докара до трайна загуба на пазарни дялове, рефлектиращи в дълготрайна загуба на стопански напредък. Това беше регистрирано и от Европейската комисия, която точно затова позволи неспазване на разпоредбите за държавни помощи при изработването на ограничения за поддръжка на стопанската система ", се споделя в известие на асоциацията.

АИКБ насочва градивни оферти за поддръжка на българските предприятия, в това число следване на практиката, въведена в редица страни от Европейски Съюз за поддръжка на възнагражденията при прекосяване на понижено работно време, като мярката важи за всички наранени предприятия. Ако се стигне до цялостно прекъсване на активността, от АИКБ оферират страната да опрости осигуровките, които са за сметка на предприятието. Ако е належащо, следва да се промени Законът за задачата, в едно с набор на още целеви ограничения за поддръжка на МСП и приходите на работещите хора, показват още от АИКБ.

По техните думи от поддръжка сега се нуждаят основни за българската стопанска система браншове. Като образец са посочени индустриалните браншове, които търпят вреди както поради нарушените вериги на доставка и реализация, заради рестриктивните мерки, свързани с напредване или отвод на поръчки, по този начин и поради усложнения на индустриален развой, заради нуждата от засилени ограничения за предварителна защита на разпространяването на вируса и обвързваните с това спомагателни непредвидени разноски.

От АИКБ напомнят, че Европейска комисия утвърди краткотрайна правна рамка за еластичност във връзка с държавната помощ в изискванията на епидемията от заболяването COVID-19. Временната рамка включва защитни ограничения, като свързва директна финансова помощ, субсидирани заеми или гаранции за бизнеса, съобразени с мащаба на тяхната икономическа активност, основавайки се на разноските им за заплати, оборота или ликвидността и потреблението на бюджетна поддръжка за оборотен или капиталов капитал.

Рамката добавя останалите благоприятни условия разполагаем на страните за намаляване на социално-икономическото влияние от епидемията, съгласно разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ. Европейска комисия даде опция на страните да подхващат дейности в интерес на сдруженията, да вземем за пример с отсрочване на заплащането на налози или поощряване на краткотрайна претовареност. Държавите могат също да дават обезщетение на сдруженията за претърпени вреди от епидемията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР