Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС), подкрепя предстоящото внасяне

...
Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС), подкрепя предстоящото внасяне
Коментари Харесай

АДУЕС подкрепя предстоящото внасяне на законопроект за промени в Закона за управление на етажната собственост

Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност (АДУЕС), поддържа идното внасяне на законопроект за промени в Закона за ръководство на етажна благосъстоятелност (ЗУЕС). Инициативата беше оповестена от заместник-министър ръководителя и министър на районното развиване Гроздан Караджов в отговор на депутатско запитване в Народното събрание през вчерашния ден (08.03.2022 г.). АДУЕС беше измежду организациите, поели самодейност още от 2019 година, за промени в ЗУЕС.

„ Радваме се, че актуалното ръководство намира тематиката за значима и в толкоз къси периоди съумя да събере работна група, която да сплоти всички цивилен и браншови оферти в повсеместен законопроект за промени в ЗУЕС. “, декларират от асоциацията.

Сред значимите идни промени министър Гроздан Караджов уточни:• Регулиране активността на професионалните домоуправители с оглед нуждата да се приключи порочната процедура, при която жителите търпят вреди вследствие на некачествени услуги. Това включва и основаване на указател на професионалните домоуправители, след осъществяване на избрани условия, както и обществен указател на всички домоуправители на етажни собствености – физически лица и компании, с техните контакти. • Създаване на механизъм за събиране на невнесени такси от недобросъвестни съседи, в това число и със здания, чийто притежатели не населяват независимия обект в постройката, по този начин наречените необитаеми жилища.• Засилване на контрола от страна на локалната власт, която на процедура сега отсъства.• Улесняване и повишение успеваемостта на вложенията в енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания по отношение на подготовката на плана за националния проект за възобновяване и резистентност на република България.

Предвид обстановката и оценения опит през годините, съгласно АДУЕС, в бъдещия законопроект следва да залегнат и:• Промяна на член 51, който касае разноските по ръководство и поддръжка на постройката и вдишване на равна отговорност и тежест на всички притежатели в постройката, без значение дали я населяват или не, по отношение на идеалните елементи, които имат в етажната благосъстоятелност.• Намаляване на кворума за осъществяване на Общо заседание на етажната благосъстоятелност – от сегашните 67% на 51%. Предвид пандемичната обстановката, в която се намираме към този момент две години, АДУЕС е на мнение, че следва да има опция и за отдалечено взимане на решения от Общото заседание. Това ще разреши и на притежатели, които се намират в чужбина, да взимат участия врешенията за постройката, в която се намира собствеността им.• Засилване ролята и отговорността на управителните органи на етажната благосъстоятелност за по транспарантно и дейно ръководство на сградния фонд.• Създаване на обединен обществен указател на постройките в режим на етажна благосъстоятелност, съдържащ информация за мандата на домоуправителя, негови координати – телефон и електронен адрес, информация за техническите характерности на постройката, класа на нейната енергийна успеваемост, както и информация за размера на събираните вноски за Фонд ремонт и обновяване.

АДУЕС ще продължава да търси салдото сред потребителите и браншовите представители за по-голяма сигурност, по-високо качество на предлаганите услуги и ясни регулации на пазара. В асоциацията членуват 25 сдружения, опериращи в огромните градове София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Дупница, Велико Търново, Русе, като менажират към 6000 здания.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР