Arçelik, един от най-големите производители на домакински стоки в света

...
Arçelik, един от най-големите производители на домакински стоки в света
Коментари Харесай

Собственикът на Beko предупреди за много трудна 2024 г. за европейския пазар на домакински уреди

Arçelik, един от най-големите производители на домашен артикули в света посредством своите хладилници и перални с марката Beko, предизвести, че идната година ще бъде " доста сложна " за европейския пазар на домашен уреди, защото непрекъснато високите цени на силата и растящите разноски за заеми удрят потребителите. Базираната в Турция Arçelik чака европейският пазар на уреди да се свие с 5% на база размер на продажби през 2024 година, съобщи основният изпълнителен шеф Хакан Булгурлу. Според него спадът може да доближи 10%, " в случай че нещата се влошат ".

" Виждам насрещни ветрове съвсем на всички места сега в Европа ", сподели Булгурлу в изявление за Financial Times, добавяйки, че " от ден на ден наподобява доста евентуално 2024 година да продължи да бъде доста сложна ".

Мрачната вероятност на един от най-големите производители на уреди в Европа акцентира по какъв начин стопанската система на района понася голям удар от високите цени на силата, възходящите лихвени проценти и охлаждането на китайското търсене.
Реклама
" Предвиждаме доста, доста невисок [икономически] напредък за Европа като цяло ", сподели Булгурлу. Той уточни Германия като изключително едва място, като сподели, че икономическата мощ на Европа " в действителност се забавя ".

Германската федерална статистическа организация заяви в понеделник, че най-голямата стопанска система в Европа се е свила за трето следващо тримесечие, като уточни по-специално спад в потребителските разноски на фона на високи лихвени проценти. Големи немски химически групи като BASF, Evonik и Covestro също предизвестиха през последните месеци за закъснение на търсенето на потребителски артикули, защото регистрираха съществени спадове в продажбите на химикали, които се употребяват в необятна гама артикули, вариращи от пластмаси до козметика и мебели.
Спад на доставките
Доставките в целия бранш на огромни домашен уреди в Европа са паднали със 7% през третото тримесечие на годишна база и са намалели с 10% през 2022 година съгласно шведската компания Electrolux, която е съперник на турската компания. Electrolux също по този начин съобщи, че има " отрицателна " вероятност за размерите на продажбите в Европа за 2023 година като цяло.

Приходите на Arçelik в Европа са били 787 млн. евро през третото тримесечие. Компанията беше подкрепена от повишаването на бизнеса в Източна Европа, а нарастването на цените и усъвършенстваният продуктов микс притъпиха въздействието на внезапния спад на размера на продажбите в Западна Европа. Според Булгурлу цикълът на повишаване на цените в Европа е " ненапълно завършил ". Все отново той счита, че " геополитическите опасности " съставляват главен източник на неустановеност, защото бизнесът на Arçelik е сензитивен към цените на суровините.
Реклама
Турската компания напредва и със договорката, която ще ѝ обезпечи контрола върху европейския бизнес с домашен уреди на Whirlpool. Европейски Съюз я утвърди предишния месец, само че Обединеното кралство стартира изчерпателен обзор заради опасения, че то " може да понижи избора при доставката на перални машини, сушилни, съдомиялни и уреди за готвене ".

За разлика от европейския пазар, търсенето на уреди в Турция беше високо тази година, защото растящата инфлация подтикна потребителите да купуват бяла техника, с цел да запазят цената на парите си.

Правителството се пробва да охлади потребителското търсене посредством повишение на лихвените проценти и налозите, които са част от огромна икономическа промяна, почнала след преизбирането на президента Реджеп Ердоган през май. Но Булгурлу сподели, че вътрешният пазар на Arçelik към момента се държи " изненадващо добре ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР