Ароматът на парфюма, който е ползвала египетската владетелка Хатшепсут преди

...
Ароматът на парфюма, който е ползвала египетската владетелка Хатшепсут преди
Коментари Харесай

Възстановяват парфюма на единствената жена фараон

Ароматът на парфюма, който е употребила египетската владетелка Хатшепсут преди 3, 5 хиляди години, ще бъде възобновен от учени. Специалистите от Египетския музей в университета в Бон ще работят над това.

Единствената жена фараон е управлявала Египет през 1479 година преди новата епоха. След гибелта на мъжа си, фанаор Тутмос Втори, тя е станала регент на тригодишния си наследник Тутмос Трети. Постепенно тя присвоила купата на фараон.

Междуцарствието траяло 20 години, през които тя не допускала сина си до властта. Днес експертите учат шишенце от парфюм, на което били изписани писмени знаци с името Хатшепсут.

 Възстановяват парфюма на единствената жена фараон

Според учените това е един от предметите в богатата й козметична сбирка. Бутилчицата е доста добре непокътната. Засъхналите останки от тогавашния парфюм ще бъдат изследвани благодарение на рентген.

Фармаколози вършат разбор на отлаганията на стените и дъното на бутилчицата. В случай на триумф учените ще могат да реконструират същинския мирис на парфюма, който е употребила Хатшепсут.

Според учените парфюмът на дамата фараон е служел за проява на нейната власт, а не толкоз с цел да ухае прелестно. Хатшепсут е умряла през 1457 година преди новата епоха. Изследването на мумията посочило, че сега на гибелта си тя била сред 45 и 60 години.

 египетска рисунка

Не може да бъде избрана с акуратност възрастта й, само че експертите са разкрили, че тя е страдала от доста болести, измежду тях диабет, остеопороза и артрит. Освен това в края на живота си тя била и с наднормено тегло.

Нейната мумия била положена в гроба на дойката й. Тези две мумии са били открити през 1903 година от фамозния египтолог Хауърд Картър. Едва 100 години по-късно мумията на Хатшепсут е била разпозната с ДНК разбор.

Тутмос Втори не скърбял доста за майка си. Когато той пристигнал на власт, всички изображения, на които тя била изрисувана в ролята на фараон, са били унищожени по негово категорично предписание.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР