Армията на Русия е ангажирана изцяло в Украйна и трудно

...
Армията на Русия е ангажирана изцяло в Украйна и трудно
Коментари Харесай

Съби Събев: Русия не би направила стратегическата грешка да провокира конфликт със страна от НАТО

Армията на Русия е ангажирана напълно в Украйна и мъчно би било да се допусне, че Русия ще направи стратегическата неточност да предизвика друга страна от НАТО. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България " ген. Съби Събев, първият народен боен представител на България в Главната квартира на НАТО.

" Ако се направи една информация, ще видите, че от четирите зони на Руската федерация, както и нейните три морски флота, всички съединения от Руската войска – това са над 12 армии, боеспособни, са ангажирани в Украйна. Как може Русия да си разреши да предизвика нов спор? Тя просто няма да го води, още повече, че против НАТО ще получи един доста пагубен отговор. И тя е предизвестена към този момент няколко пъти, в това число и за потреблението на нуклеарно оръжие, или предизвикателство на неестествен нуклеарен случай със Запорожката АЕЦ. Така, че не виждам по какъв начин Русия би могла. Това просто ще бъде самоубийствено за нея. Не имам вяра съветското военно и политическо управление фактически да е изпаднало в самоубийствена фикс идея ", уточни ген. Събев.

Той разяснява, че наближава втори месец от формалното започване на украинската контраатака, по-точно нейната първа фаза. Засега няма пробив в тази тактическа зона на защитата на Руската федерация в Запорожкото направление и Южното Донецко направление основно заради няколко фактора. Бавно се развива заради това, че тази атака стартира прекомерно късно, изчаквайки приемането на последната военна помощ от западните страни, както и идването на последните украински формирования, които се приготвиха в полигони в западните страни. Второ, няма числено предимство и предимство в бойна техника. Няма също по този начин огнево предимство в артилерия, няма също и въздушното предимство.

" Така, че всички тези фактори бяха неподходящи оперативни фактори, при които без значение от това, Украйна стартира своята контраатака и тя се развива доста постепенно. Аз желая да прибавя и различен фактор – извънредно гъстите минни полета. Украйна не получи декларираната техника за разчистване на минни полета, получи някъде към 15% от декларираното съоръжение и в доста случаи тя прибегна и до ръчно разминиране. А всичко това е извънредно трудоемка работа, тя би трябвало да се реализира доста деликатно, с цел да не се дават непотребни жертви. И все пак, при тези неподходящи условия, Украйна съумя да се вклини на към 10, най-много до 15 км по направление от линията на прикосновение от началото на юни тази година. Така че тя постепенно и методично продължава. Очевидно е, че може да продължи тази активност, до момента в който не се получи един по-решителен пробив. Може би Украйна би трябвало да употребява по-ефективно тези бригади и формирования, които бяха готови и екипирани в западните страни, не да ги разделя на части и да ги употребява по елементи, а да ги употребява по-концентрирано, в това число с команден състав, който се е подготвил там, тъй като има сведения, че Украйна организира щурмови дейности с дребни групи, състав на взвод най-много рота. Най-вероятно Украйна сега има леко мъртвило, не са толкоз интензивни дейностите, както бяха в избран интервал на контраофанзивата, премисля оперативната си тактика и тактичност на бойното поле. Остава да забележим в идващите седмици дали ще има някаква смяна ", добави ген. Събев.

Според него, Украйна явно ще издържи. Продължава военната помощ за нея.

" Бяха доставени касетъчни муниции от Съединени американски щати, които да подкрепят пробива на защитата, само че съгласно мен прекомерно се съсредоточена Украйна в региона на Бахмут. Аз мисля, че там може би би трябвало да премине към здрава защита и да пренасочи повече старания в южното направление, в Запорожкото направление, където е главната й цел – да може да излезе на азовския бряг и да раздели съветската окупационна формация на две елементи и в следствие – уединяване на тая част, която е на запад, приказвам в източната Херсонска област, в това число в Крим, посредством по-сериозно разрушение на Кримския мост при Керч. Това е главната й задача и аз мисля, че тя би трябвало да я преследва по-целенасочено " разяснява още ген. Съби Събев.

Продължавам да смятам, че сме надалеч от спор и излизане на военните дейности отвън територията на Украйна, въпреки че има провокации, разяснява още Събев.

" Очевидно Русия е решила да нанесе проваляне на пристанищните инфраструктури и на инфраструктурите за предпазване на зърно освен по черноморските пристанища на Украйна, само че и по нейните дунавски пристанища. Провокациите на беларуски хеликоптери над територията на Полша фактически будят паника, само че аз мисля, че след подсилване на защитата на границата и наблюдението на въздушното пространство, най-вероятно тези провокации могат и да спрат. Така, че надалеч сме от спор, както някои преекспонират някои провокации, които се правят към войната с Украйна. Аз смятам, че Украинските въоръжени сили вършат всичко допустимо да спрат съветската окупационна войска, в това число да я изтикат отвън територията на Украйна и този спор по този начин да се каже да утихне в непосредствен или средносрочен проект ", уточни ген. Съби Събев.

По думите му, Съединени американски щати изготвя своя тактика за Черно море.

" Аз чакам, че и НАТО в скоро време също ще показа Стратегия на сигурността в Черно море, защото на Черно море имаме три съюзни страни от НАТО и тяхната сигурност естествено по никакъв начин не е без значение за Алианса като цяло. Има напрежение в Черно море, поради отцепването на избрани водни пространства от Руската федерация под претекста осъществяване на учения. Те са повече за възпрепятстване износа на Украинско зърно от черноморските пристанища на Украйна и по тази причина те ангажираха и избрани водни пространства от българската черноморска изключителна икономическа зона. Да забележим докога ще продължат тези предизвестия и ограничавания за корабоплаването в тези зони. Ще си проличи някъде към 7-8 август дали ще има ново ограничаване, или Русия ще продължи да блокира тези пространства. Ако тя продължи да ги блокира, значи, че това е сериозна провокация към България най-много, защото засягат нейната изключителна икономическа зона. По Морската спогодба не е нарушаване нито на суверенитета на дадена страна, когато по някаква причина избрани зони от нейната изключителна икономическа зона бъдат лимитирани от корабоплаването в тях, основно заради някакви учения. Така, че остава да забележим Русия дали ще продължи. Но явно е, че това може да се смята като вражески акт към страната - удължаването на тези ограничавания в нейната изключителна икономическа зона ", добави ген. Събев.

Според него, в случай че България стартира сондажни дейности в своята изключителна икономическа зона на Черно море, явно, че едно такова блокиране на водните пространства под предлог на учения, или опасност за корабоплаването, може да попречи на тези действия. " Доколкото знам, България до тоя миг не е почнала някакви проучвателни действия и не стои този проблем, само че евентуално да, могат да пречат ", сподели ген. Събев.

По думите му защото те не засягат териториалните води на страната, ние може да засилим морското наблюдаване в Черно море. НАТО към този момент организира такава активност, защото е имало оценка от НАТО за тази провокативна активност на Русия с блокирането на огромни водни пространства, които включват и огромна част от изключителната икономическа зона на нашата страна на база на наблюдението и разузнаването както с морски патрулни самолети и разследващи дронове. Така че НАТО взема ограничения и в случай че обстановката се усложни, тези ограничения ще нарастват.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР