Арменският министър-председател Никол Пашинян свиква извънредно заседание на Съвета за

...
Арменският министър-председател Никол Пашинян свиква извънредно заседание на Съвета за
Коментари Харесай

Армения ще се обърне към водения от Русия военен блок

Арменският министър-председател Никол Пашинян привиква изключително съвещание на Съвета за сигурност рано във вторник, с цел да създаде спомагателни " контрамерки " след ескалацията на военните дейности по границата с Азербайджан.

" Пред лицето на експанзията против суверенната територия на Република Армения беше взето решение да се насочи публично послание към Руската федерация за използване на наредбите на Договора за другарство, съдействие и взаимопомощ, както и към Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС) и Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", разгласи държавното управление в Ереван след съвещанието за национална сигурност, управлявано от Пашинян.

Армения към момента не е подала никакви публични тъжби и към момента не е ясно какъв тип помощ желае да получи. И Русия, и Армения са част от ОДКБ - пакт за взаимна защита, подобен на ръководения от Съединени американски щати блок на НАТО, формиран от шест някогашни руски републики, в това число Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Москва и Ереван имат и обособен Договор за другарство, съдействие и взаимопомощ, чиято 25-годишнина бе маркирана на 29 август.

По-рано Пашинян организира обособени телефонни диалози с съветския президент Владимир Путин и френския президент Еманюел Макрон по отношение на " провокативните, нападателни дейности на азербайджанските въоръжени сили против суверенната територия на Армения "

Арменското министерство на защитата съобщи, че към 4:00 ч. сутринта във вторник обстановката по границата остава " извънредно напрегната ", като продължава азербайджанският артилерийски и минометен обстрел, както и удари с дронове, за които се твърди, че са ориентирани против " военна и гражданска " инфраструктура в Армения.

 Азербайджан твърди, че обстрелът е предизвикан от Армения, а Министерството на защитата в Баку упреква арменските " саботьори ", че през уикенда са минирали пътища и инфраструктура от азербайджанската страна на границата, което е довело до неизяснен брой военни жертви. Баку също по този начин осъди като " подправени " известията за " пълномащабно навлизане " на Азербайджан на арменска територия, заявявайки, че единствено дава отговор на " арменските провокации ".

 Армения и Азербайджан са в несъгласие, откогато оповестиха самостоятелност от Съветския съюз, най-много поради Нагорни Карабах, който се намира в Азербайджан, само че е с преобладаващо арменско население. В началото на 90-те години арменците надвиват, установявайки надзор над по-голямата част от анклава и териториите, които го свързват с Армения.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР