Армения и Азербайджан са постигнали осезаем напредък в организираните от

...
Армения и Азербайджан са постигнали осезаем напредък в организираните от
Коментари Харесай

Блинкън видя напредък в преговорите Армения - Азербайджан

Армения и Азербайджан са постигнали осезателен прогрес в проведените от Съединени американски щати мирни договаряния за противоречивата територия Нагорни Карабах. Това съобщи държавният секретар Антъни Блинкън в четвъртък, представен от АП. 

Четиридневната преговорна сесия не докара до спокойно съглашение.

Според Блинкън обаче, договорката е постижима. Той похвали двете страни, че са се събрали, с цел да се опитат да намерят общ език.

Споразумението ще бъде " освен историческо, само че ще бъде надълбоко в полза на народите на Азербайджан и Армения и ще има доста позитивен резултат даже отвън техните две страни ".

Дискусиите при закрити врата се организираха надалеч от светлината на медийното внимание, в Института за външна работа на Държавния департамент в Северна Вирджиния. Външните министри на Армения и Азербайджан, които водеха своите делегации, не приказваха на церемонията по закриването.
 Армения и Азербайджан стартират договаряния във Вашингтон
Армения и Азербайджан стартират договаряния във Вашингтон

Нов опит за възобновяване на разговора

Ангажираността на Съединени американски щати в спора може да се преглежда като предизвикателство за въздействието на Русия в област , която тя счита за своя сфера на въздействие. Въпреки че Русия посредничи при последната забележителна договорка сред двете страни и в този момент поддържа войски в Нагорни Карабах, в последно време тя беше по-заета от спора в Украйна.

Няма признаци, че наближава спокойно съглашение.

Припомняме, че планинският район Нагорни Карабах  има доста културно значение както за арменците, по този начин и за азерите.

През идващия четвърт век Нагорни Карабах беше " замразен спор ", с арменски и азербайджански сили, изправени против ничия земя и редки конфликти. През септември 2020 година Азербайджан стартира пълномащабно нахлуване, с цел да превземе района. Ожесточените боеве продължиха шест седмици.

Войната приключва с помирение с посредничеството на Русия, съгласно което Азербайджан си възстановява контрола върху елементи от Нагорни Карабах и цялата околна територия, преди този момент окупирана от арменци. Русия изпрати мироопазващи сили от 2000 бойци, с цел да поддържат реда, в това число да подсигуряват, че по този начин нареченият път Лачински кулоар, който свързва Нагорни Карабах с Армения, остава отворен.

В средата на декември предходната година азери, твърдящи, че са екологични деятели, започнаха да блокират пътя, заявявайки, че стачкуват против нелегитимния рандеман от арменци. Армения твърди, че митингите са дирижирани от Азербайджан.

На собствен ред Азербайджан твърди, че арменците са употребявали коридора за превозване на противопехотни мини в Нагорни Карабах в нарушаване на изискванията на примирието.

Миналия месец минимум седем бойци бяха убити при конфликти сред арменски и азербайджански сили. Армения твърди, че снайперист е умъртвил един от нейните бойци покрай село Сотк. Азербайджан отхвърли това и сподели, че арменците са разкрили огън с дребни оръжия по неговите сили, които са отвърнали на огъня.
 Армения позволява мир с Азербайджан единствено при взаимно признание на териториите си
Армения позволява мир с Азербайджан единствено при взаимно признание на териториите си

Ереван твърди, че изцяло признава териториалната целокупност на Баку

Азербайджан неведнъж е твърдял, че арменците са употребявали Лачинския кулоар, с цел да доставят оръжия и муниции в Нагорни Карабах.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР