Арианството е религиозно схващане, според което е заключено, че Иисус

...
Арианството е религиозно схващане, според което е заключено, че Иисус
Коментари Харесай

Арианство - дефиниция и история

Арианството е религиозно разбиране, съгласно което е заключено, че Иисус е Божий Син, основан от Бог. Името на това мислене произлиза от неговия източник – александровският презвитер Арий.

Арианството се заражда през 4-ти век, като бързо става известно и се популяризира в Западноримските и Източните империи. В началото това е счетено за характерна форма на теология, съгласно която съществува единствено Божие единение, а не Света Троица. Арий счита, че трите божий сили в действителност са обединени в една висша мощ, в центъра на която стои светлостта на Бога.

Арианството пояснява Божия държател като независима и самостоятелна фигура, която не може да бъде разрушена или повлиявана от нищо. Според Арий, Божият наследник е създание на Бога и като такова, то е подвластно и несамостоятелно. Синът е произведение на Бога, само че той има друго начало от него и е призовано да съществува от нищото.

Арианството счита, че синът на Бога има друг метод на живеене, който е краен, по тази причина не може да получава директно знание от своя татко. Религиозното разбиране на Арий принизява функционалностите на Иисус и му построява облика на полубожество. Това е повода да зародят остри рецензии от противните на неговата теология.

След нападенията върху Арианството и неговите религиозни схващания, се привиква Никейския събор през 325 година Целта е да се изгладят несъгласията, зародили след проповядването на презвитер Арий. След разискването Арий е наказан като разколник, който проповядва в прорез с библейските правила.

 история на арианството

Противниците му заключват, че би трябвало да се издаде изповедание, което да запази православната християнска религия. В резултат на подбудения набожен спор се появяват бранители на Арианството, само че след това са били заточени.

След време те се пробвали да се върнат в своите църкви и да прогонят неарийските християни. Техните опити за гонения се оказват частично сполучливи, а Арианството ненапълно прието.

Въпреки опитите на арианските почитатели, през 381 г се събира икуменически събор в Константинопол, след който Арианството се не разрешава дефинитивно и се пази сполучливо християнската вяра.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР