Археолозите откриват много неочаквани предмети, когато разкопават древни гробници по

...
Археолозите откриват много неочаквани предмети, когато разкопават древни гробници по
Коментари Харесай

Най-старият медицински текст в историята

Археолозите откриват доста непредвидени предмети, когато разкопават антични гробници по света. През 2017 година откриватели, които изследват китайска гробница на 2200 години, освен откриват човешки остатъци, само че и това, което може да е най-старата известна скица на човешкото тяло. Според Live Science китайският текст, написан върху коприна, е открит вътре в гробниците в Мауандуйв в централен южен Китай.

Гробниците принадлежат на маркиз Дай и фамилията му. Трупът на брачната половинка на маркиза, Ксин Жуи, наричана още лейди Дай, е една от най-добре непокътнатите мумии в света.

Древният текст, прочут като Медицинския ръкопис от Мауандуйв , съдържа анатомичните описания на човешкото тяло, най-ранния сходен текст, прочут на откривателите. Но разглеждането на наличието му не е лесна задача.

„ Уменията, нужни за тяхното пояснение, са разнородни – изисква се от откривателя първо да могат да четат оригиналния китайски и второ, да извърши анатомични проучвания, които разрешават преразглеждане на структурите, за които се отнасят текстовете “, се споделя в проучването.

 Mawangdui LaoTsu Ms2

Авторите на древнокитайския текст употребяват термина „ меридиан “ в своите трудове. Това е термин, обвързван най-много с акупунктурата, обичайно здравно лекуване в китайската просвета, което се концентрира върху регулирането на притока на кръв в тялото. Изследователите интерпретират „ меридиан “ като огромен кръвоносен съд, който се простира през разнообразни елементи на тялото. Например, един ред от античния текст е преведен като описващ меридиан, който е „ в центъра на дланта, минава по предмишницата сред двете кости, вървейки право по сухожилията, минава под сухожилието в бицепса, до мишницата, и се свързва със сърцето “, следвайки пътя на лакътната артерия. Друга част от текста разказва „ меридиан “ в стъпалото, който „ стартира от палеца на крайници и минава по медиалната повърхнина на крайници и бедрото. Свързва се в глезена, коляното и бедрото, пътува по адукторите на бедрото и покрива корема. “ Това съответствува с местоположението на сафенозната вена.

Твърденията в документа са забележителни по две аргументи. Първо, като се има поради възрастта на гробниците, които датират от династията Хан сред 206 година прочие н. е. и 220 година сл. н. е., текстовете безспорно са най-старите известни медицински карти, описващи човешката анатомия, в света. Както отбелязва проучването, китайският текст „ съставлява най-ранният оживял анатомичен атлас, предопределен да даде малко изложение на човешкото тяло за студенти и практикуващи медицина в античен Китай “. Преди това се счита, че най-старата писмена здравна карта на човешката анатомия произлиза от Гърция. Историците имат вяра, че древногръцките лекари като Херофил и Еразистрат – и двамата от които са живели преди интервала на династията Хан – евентуално са били създатели на такива антични медицински текстове. Но множеството от текстовете им са изгубени и са известни единствено от това, което други антични писатели са писали за тях.

Стара китайска диаграма на акупунктурните меридиани

На второ място, медицинският текст също развенчава дългогодишния мит, че не е имало научна основа за „ анатомията на акупунктурата “. Медицинският текст отразява явни връзки с античната процедура и предлага доказателства, че лекарите, писали за акупунктурата, са изхождали от действителни наблюдения на човешкото тяло.

Не е ясно на чие тяло са основани античните текстове, само че откривателите подозират, че анатомичните проучвания евентуално са пристигнали от дисекция на телата на нарушители. Човешките остатъци са считани за свещени в античен Китай, само че достойнството да се резервира тялото евентуално не е давана на тези, които идват от долните равнища на обществото.

Проучването акцентира, че информацията в документа демонстрира и „ евроцентричната вероятност в медицината “. Предишните изследвания постоянно подценяват проучването на антични практики от незападните култури, макар дългата им история в медицината. Китай, изключително, има дълга история на медицински проучвания, датираща преди хиляди години, като Анатомичния атлас на истината от Кун Джен Ту и Анатомични илюстрации от Оу Сифан Уй Цанг Ту от династията Сун от 960 година

С това ново изследване, осветяващо античната китайска медицина, може би най-сетне богатата история на медицинските проучвания в страната ще получи дължимото самопризнание и внимание.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР