От 1 юли 2024 година в Гърция влиза в сила

...
От 1 юли 2024 година в Гърция влиза в сила
Коментари Харесай

В Гърция влиза в сила нов закон, който въвежда шестдневна работна седмица

От 1 юли 2024 година в Гърция влиза в действие нов закон, който вкарва шестдневна работна седмица за доста работещи в промишлеността, търговията, селското стопанство и част от услугите. Това решение провокира необятен публичен отзив и рецензии, изключително измежду трудовите специалисти и синдикатите.

Контекстът на рецесията и трудовото законодателство
След продължителна икономическа рецесия и три избавителни пакета, които постановиха редица ограничавания, трудовото законодателство в Гърция претърпя обилни промени. Колективните трудови контракти са замразени от години, а доста компании избират самостоятелни контракти със своите чиновници. Въпреки че работната седмица публично е 40 часа, работодателите могат да изискват до два часа ексклузивен труд седмично, за който чиновниците получават отплата под формата на свободно време.

Реалността на гръцкия трудов пазар

На процедура, тези сделки постоянно не се съблюдават, а контролните органи рядко реализират инспекции. Консервативното държавно управление на Кириакос Мицотакис не дава приоритет на подобряването на работата на тези институции. Работниците в Гърция към този момент работят приблизително 41 часа седмично, което ги слага преди всичко в Европа по брой на работни часове. Въпреки това, минималната заплата е едвам 830 евро, поставяйки страната на 15 място в Европейския съюз по този индикатор.

Новите правила и техният резултат

С въвеждането на шестдневна работна седмица, служащите ще получават в допълнение 40% над дневната ставка за шестия работен ден. Изключение вършат секторите на туризма и гастрономията, където петдневната работна седмица не се ползва от 2023 година.

" Със закона 5053/2023 петдневната работна седмица публично умира ”, декларира професор Арис Казакос от Солунския университет. Той предизвестява, че работодателите ще придобият безспорни права в връзките си с служащите, настоявайки за възобновяване на груповите трудови контракти. " При самостоятелните договаряния за заплати работодателят е безспорен суверен, който може да диктува на практика всички условия ”, прибавя професорът.

Причините зад промяната

Официално, шестдневната работна седмица се вкарва заради неналичието на квалифицирана работна ръка на гръцкия пазар. Новите правила вършат изключителния труд по-евтин за работодателя и понижават потребността от наемане на нови чиновници. В същото време, в множеството европейски страни, синдикатите се борят за понижаване на работното време, без да се редуцират заплатите, за поощряване на заетостта.

Сравнение с други европейски страни

В Европа се следи наклонност към понижаване на работното време. Пример за това е 35-часовата работна седмица във Франция и опитите с четиридневна работна седмица в разнообразни страни. Изследванията демонстрират, че тези ограничения покачват продуктивността и ангажираността на чиновниците.

Влияние върху сигурността на работното място

Юристът Казакос предизвестява, че шестият работен ден може да заплаши сигурността на служащите. През 2023 година, 179 служащи са починали при трудови злополуки, наблягайки високия риск в Гърция.

Трудовите условия в туризма

Туризмът е един от най-важните браншове в гръцката стопанска система, само че изискванията на труд постоянно са тежки и зле платени. Много служащи в този бранш отхвърлят да работят заради неприятните условия и ниското възнаграждение, определяйки ги като " съвременно иго ". На известни туристически острови като Миконос и Санторини, сезонните служащи към този момент работят по седем дни в седмицата, като разделят жилища с голям брой сътрудници.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР