Археологически находки от три епохи откриха край новостроящото се трасе

...
Археологически находки от три епохи откриха край новостроящото се трасе
Коментари Харесай

Археолози откриха находки от три епохи край Шумен

Археологически находки от три столетия откриха край новостроящото се трасе на Автомагистрала „ Хемус " край Шумен. Те са открити край село Градище, заяви Българска телеграфна агенция.

По думите на доктор Андрей Аладжов от Националния исторически музей едно от най-впечатляващите открития е бронзово огледало от Ранното Средновековие . То датира сред VIII и X в. и е може би първото от този интервал, откривано в България.
Уникална антична кула: Какво демонстрират първичните изследвания на находката? Археологът Любомир Мерджанов уточни, че кулата е била основа за мраморен фундамент, върху който се допуска, че е имало скулптура
Археолозите изследвали римско населено място със стопанска част. В нея имало навеси за произвеждане на глинени съдове, пещи за изпичане, както и хранилища за предпазване на зърно и хранителни артикули.

Аладжов изясни, че с изключение на тази ера има и артефакти от Ранносредовековна ера , която дава отговор на времето на първата българска столица – Плиска.
Археолози откриха античен стенна живопис в Перу Той е на цивилизацията Карал, живяла преди близо 4 хиляди години
От тази ера са проучени три землянки с размери 3,20 метра на 3,50 метра. Във всяка има по една каменна печка, която е служила за отопление, както и огнище за подготвяне на храна, добави археологът.

При разкопките е открит и бунар от Римската ера. В него са открити елементи от стомни и кофи. Устието на кладенеца било настлано с камъни, с цел да се обезпечи достъп при кално време.

Други находки включват над 400 монети, 25 фибули и няколко черепа.
Археолози откриха античен град на 9000 година край Йерусалим Намерени са бижута, оръдия на труда, огромни здания, погребални зали и бобови семена
Д-р Андрей Аладжов изясни, че в селището е открита една по-ранна - Къснобронзова ера от 1200-1100 година преди Новата епоха.

„ От нея имаме няколко жилища, които са глинобитни”, уточни още специалистът и добави, че ще бъдат проучени детайлно на идващ стадий, най-вероятно в края на септември
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР